друкувати


Угоду про спрощення візового режиму найкраще виконує Угорщина - моніторинг

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-15 07:30:38

Угорщина найкраще виконує угоду про спрощення візового режиму з Україною, а найгіршою в цій царині є Греція. Такими є результати моніторингу, проведеного командою Громадської Ініціативи "Європа без бар’єрів".

До рейтингу увійшло 19 країн Шенгенської зони, роботу чиїх консульських установ оцінювали за кількістю супровідних документів, відсотком виданих довгострокових віз та тривалістю розгляду заявок.

До першої п’ятірки лідерів, окрім Угорщини, увійшли також Естонія, Словенія, Польща й Латвія.

Польща є лідером за кількістю виданих віз взагалі, зокрема, й довгострокових.

Більшість консульств розглядає документи від шести до 10 днів. Найшвидше розглядають заявки консульства Словаччини, Нідерландів, Бельгії, Фінляндії та Естонії, найдовше – Австрії, Франції, Чехії, Угорщини, Латвії.

Найбільше супровідних документів вимагають консульські установи Франції (вісім), Бельгії, Греції, Іспанії, Нідерландів, Німеччини та Португалії (по сім). Тим часом, консульства Польщі просять надати 4 супровідних документи.

У середньому затрати на шенгенську візу разом з оплатою послуг візового центру складають 350-450 гривень. Найдорожчі візи до Іспанії (502 грн), Фінляндії (498 грн), Німеччини (488 грн).

Під час моніторингу, який проводився у 2013 році, опитали 1800 заявників біля консульств країн Шенгенської зони по всій Україні. На основі цих оцінок візових практик і було складено рейтинг 20 країн, до яких найчастіше звертаються за візами громадяни України.

"Безумовно, для того, щоб збалансувати сформовані рейтинги, ми брали до уваги також і офіційну статистику ЄС за 2013 рік, яку нещодавно було оприлюднено. Ми дивимося не лише на загальну кількість виданих віз, яка, до речі, у 2012 році становила 1 мільйон 283 тисячі, а у 2013 - на 250 тисяч більше, але й на якісні показники, що дають можливість побачити, якою є візова практика Європейського союзу", - відзначила керівник Громадської ініціативи "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко.

Одним із основних показників є кількість виданих багаторазових віз. Якщо у 2012 році їх видали трохи більше 41% від усіх віз, то в 2013 році частка таких віз зросла до 60%.

Джерело: Радіо Свобода