друкувати


Нині ВР оголосила Крим окупованою територією та позбавила Колісніченка депутатських повноважень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-15 03:30:33

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про тимчасово окуповані території

Відповідне рішення підтримали 228 нардепів, передає кореспондент УНН.

Законопроект визначає правовий режим тимчасово окупованої території. Такою територією вважається АР Крим.

Законопроект встановлює особливий порядок в’їзду на окуповану територію. Згідно до нього, в’їзд/виїзд здійснюється у порядку, встановленому Кабміном.

Громадяни, які постійно не проживають у Криму, можуть в’їхати в АРК за наявності паспорту та соціального дозволу, а громадяни, які проживають у Криму, за наявності паспорта, в якому зазначено, що він проживає у Криму.

Законопроектом гарантується право власності громадян України, які живуть у Криму. Ним передбачається що відшкодування майнової шкоди, завданої громадянам України, покладається на Росію.

Законопроектом також забороняється ввезення або вивезення на територію Криму товарів військового призначення, а також переказ коштів та залізничне, автомобільне, повітряне сполучення з півостровом.

Законопроектом встановлюється кримінальна відповідальність за порушення права в’їзду до Криму. За це правопорушення винна особа може отримати від 3 до 5 років, а у разі, якщо такі дії вчиняються організованою групою, то винні можуть бути позбавлені волі на термін від 5 до 8 років.

Також документом дозволяється громадянам України, які живуть у Криму, продавати вільно своє майно. Відповідний договір вони мають посвідчити у нотаріуса на материковій Україні.

Нагадаємо, у Верховній Раді Україні зареєстровано проект закону № 4698 від 14 квітня 2014 щодо можливості проведення позачергових президентських виборів під час надзвичайного стану.

Додамо, що на сьогоднішньому засіданні Верховна Рада з другої спроби позбавила депутатських повноважень нардепа Вадима Колесніченка. Відповідне рішення підтримали 241 нардеп. Також Верховна Рада позбавила депутатських повноважень нардепа Романа Ванзуряка. Відповідну постанову підтримали 249 нардепів.

При цьому депутати не стали забороняти українським компаніям здійснювати господарську діяльність на тимчасово окупованій території.

Як зазначив голова Комітету з питань прав людини Валерій Пацкан, це питання буде врегульовано окремим законом.

Джерело: УНН