друкувати


Міністр юстиції: Уряд підтримав рішення про невідкладну ратифікацію Римського статуту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-14 07:15:49

Кабінет Міністрів України одноголосно підтримав рішення про невідкладну ратифікацію Римського статуту щодо Міжнародного кримінального суду.

Про це підчас брифінгу заявив Міністр юстиції України Павло Петренко.

Міністр нагадав, що Римський статут був підписаний українською стороною ще в 2000 році, однак до цього часу його так і не було введено в дію на території України.

"На засіданні Уряду було одноголосно прийнято рішення про направлення відповідного пакету документів до в.о. Президента України для їх наступного внесення до парламенту з метою невідкладної ратифікації цієї угоди. Так само ми звернулися до Конституційного Суду з проханням першочергово надати висновки щодо цього документу", - зазначив Павло Петренко.

За його словами, ратифікація Римського статуту дасть змогу Міжнародному кримінальному суду працювати в Україні з правом розгляду низки видів справ.

Зокрема, йдеться про злочини проти людяності.

"Україна вже звернулася до Гаазького трибуналу щодо справ про злочини проти людяності, які були вчинені вищими посадовими особами держави під час подій на Майдані. Але так само трибунал розглядає військові злочини, що включають у себе захоплення заручників, військової техніки, незаконне утримання військовослужбовців, злочини геноциду, злочини проти людства, злочини агресії тощо. Тобто фактично ті злочинні дії, які нині мають місце у Криму та на сході України», - наголосив Міністр.

Павло Петренко також підкреслив, що стосовно тих злочинів, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, не існує жодного строку давності.

"Процедура розгляду справ у цьому суді дасть можливість поставити питання щодо притягнення до відповідальності тих посадових осіб Російської Федерації, які давали вказівки військовим вчиняти злочини на території Криму", - резюмував він.

Джерело: Міністерство юстиції України