друкувати


"Радянського сепаратиста" М.Горбачова вимагає судити Держдума Росії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-10 11:15:17

У російській Держдумі підготували запит на ім'я Генерального прокурора Росії з вимогою провести перевірку подій, які відбувалися в період розпаду СРСР.

Російські депутати вимагають порушити кримінальну справу проти "радянських сепаратистів", у тому числі й останнього керівника Радянського Союзу Михайла Горбачова, повідомляє 5 канал.

Як пишуть російські ЗМІ з посиланням на "Известия", депутати вказують, що громадяни СРСР на референдумі висловилися за збереження єдності держави, а вищі радянські керівники здійснили незаконні дії, які спричинили розвал країни.

Горбачову ставлять у провину створення Держради СРСР і керівництво цим органом, який не був передбачений за Конституцією СРСР як орган державної влади. Саме Держрада прийняла постанову про визнання незалежності прибалтійських радянських республік, хоча подібні рішення не могли приймати і легітимні органи влади, стверджують російські парламентарі.

На думку депутатів, такого роду злочини не мають терміну давності, а Горбачов не володіє в даний момент ніяким імунітетом проти кримінального переслідування.

Між тим, сам Горбачов вважає заклики судити його за розвал СРСР - "повна дурість". Як заявив президент СРСР в інтерв‘ю "Интерфаксу", "ці заклики відображають всього лише прагнення деяких депутатів до особистого піару, їм подобаються, що про них говорять, називають їх імена, але заклик абсолютно непродуманий і з точки зору історичних фактів абсолютно необґрунтований".

"Якщо це заздрість, то заздрити нема чому. Депутати багато разів ставили питання про підняття пенсії президенту хоча б до рівня депутатів, але питання навіть не обговорювалося", - сказав він.

"А про те, що я комусь заважаю, говорить той факт, що останні 20 днів кілька разів повідомляли про те, що я вже помер. Совісті немає у цих людей. Я, безумовно, на такі заяви не реагую, тому займаюся справою і своїм здоров'ям", - сказав Горбачов.

Джерело: 5 канал