друкувати


За підкуп виборця влада пропонує ув’язнювати людину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-09 05:30:32

Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Надалі цей законопроект має розглянути Верховна Рада.

Про це сьогодні, 9 квітня, повідомив журналістам Міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак після засідання Уряду.

За словами Міністра, таке рішення Уряд прийняв у зв’язку з тим, що "на минулих виборах було багато проблемних питань з формуванням списків, підкупом виборців, що впливало на результати волевиявлення".

Остап Семерак вкотре наголосив, що ні Уряд, ні будь-хто з членів Уряду не бере участі у виборах. "Тому це дає нам відвагу і мужність приймати рішення, які забезпечуватимуть прозоре волевиявлення громадян", - сказав урядовець.

Міністр Кабінету Міністрів висловив сподівання, що Парламент підтримає це рішення.

В урядовому законопроекті пропонується посилити кримінальне покарання у виді обмеження (позбавлення) волі за такі злочини як перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача; порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії чи блоку.

Пропонується також встановити відповідальність за підкуп виборця, учасника референдуму, визначивши при цьому, що під неправомірною вигодою слід розуміти грошові кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

Джерело: Урядовий портал