друкувати


Шпигунку із Росії, що готувала диверсійні групи, затримала СБУ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-09 03:00:46

СБУ затримала громадянку Російської Федерації, яка виконувала завдання спецслужб для дестабілізації ситуації у південних областях України. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Марія Коледа, 1991 р.н., прибула до Херсона 4 квітня. За її словами, це вже дев'ята її подорож в Україну. Протягом 5-6 квітня іноземка провела кілька зустрічей з лідерами та активістами проросійських рухів в Херсоні, а також відвідала окремі районні центри області для моніторингу ситуації на місцях.

7 квітня вона безпосередню участь у сутичках під Миколаївською ОДА, під час яких застосовувала вогнепальну зброю, в результаті чого, за її словами, поранила трьох осіб. Після цих подій вона, ховаючись, повернулася у Херсонську область.

Оперативниками встановлено, що 8 квітня Коледа доповіла своєму куратору в РФ про наявність в "активістів" саморобних вибухових пристроїв у "необмеженій кількості" і досягнуту домовленість щодо отримання ними стрілецької зброї. Вона також відзвітувала про підготовку двох диверсійних груп (7 осіб з Херсона і 6 з Нової Каховки) для направлення до Донецька для участі в масових заворушеннях.

"Коледа отримала також вказівку з'ясувати стан озброєння співробітників Держприкордонслужби України на кордоні АРК з материковою Україною і можливість потрапляння з Криму, легально або в обхід встановлених пунктів пропуску, осіб, яким СБУ заборонила в'їзд в Україну", - зазначили в СБУ.

Під час затримання у росіянки вилучили травматичний пістолет, переобладнаний під стрільбу бойовими патронами і методичні рекомендації для підготовки диверсійних груп.

Нагадаємо, сьогодні повідомляли, що СБУ затримала жителя Херсонської області, який планував на чолі озброєної групи здійснити захоплення стратегічних об'єктів, зокрема, Каховської ГЕС.

Джерело: Дзеркало Тижня