друкувати


Закон про люстрацію суддів нині ухвалила Верховна Рада

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-08 08:00:18

Верховна Рада ухвалила закон "Про відновлення довіри до судової системи України".

Тільки з третьої спроби законопроект № 4378-1 набрав 234 голоси.

Як наголошується у пояснювальній записці до проекту, закон направлено на утвердження в суспільстві верховенства права і законності, відновлення довіри до судової системи.

Закон визначає основи проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції як тимчасового, посиленого заходу щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності і звільнення від посади у зв'язку з порушенням присяги.

Повноваження щодо проведення перевірки суддів надано Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка складається з 15 членів.

Зокрема, законом передбачається, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування складу Тимчасової спеціальної комісії. Крім того, передбачається кілька підстав, через які суддя зазнає перевірки.

Закон визначає основні принципи діяльності Тимчасової спеціальної комісії (порядок проведення її засідань, механізм отримання матеріалів, необхідних для проведення перевірки суддів тощо), заходи, що застосовуються за результатами проведення перевірки суддів.

Законом також внесено зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про Вищу раду юстиції" щодо порядку призначення суддів на адміністративні посади, розширення підстав припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції, порядку обрання делегатів на з'їзд суддів України тощо.

Джерело: Дзеркало Тижня