друкувати


У російській "Вікіпедії" переписують історію Київської Русі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-04 11:45:17

Російські учасники "Вікіпедії" перейменували Київську Русь у Давньоруську державу, аргументуючи тим, що цю назву визнає офіційний друкований орган уряду РФ.

Між авторами російськомовній версії "Вікіпедії" тривають суперечки щодо перейменування сторінки "Київська Русь" на "Давньоруську державу", повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ain.ua.

У статтях енциклопедії також з'явилися правки у багатьох твердженнях. Зокрема, там зазначено, "Русь - це народ , що склав громадську верхівку Руського каганату, а термін "Київська Русь" виник наприкінці ХІХ століття».

Наразі між учасниками "Вікіпедії" триває бурхливе обговорення з приводу коректності цих правок. Один з аргументів прихильників "Давньоруської держави» полягає в тому, що цей термін визнає офіційний друкований орган уряду Російської Федерації. Їхні опоненти аргументують термін "Київська Русь" посиланням на літописи та історичні джерела. В той самий час в українській "Вікіпедії" стаття, як і раніше, стаття називається "Київська Русь" і розбіжностей з приводу її змісту в учасників немає.

Як відомо, це не єдиний випадок, коли думки учасників онлайн-енциклопедії з приводу тих чи інших історичних подій кардинально розходяться. Наприклад, зараз «Вікіпедія» містить аж три статті про Крим - «Автономна Республіка Крим», «Республіка Крим» і, власне, «Крим». Також в енциклопедії немає одностайності в думках щодо нападу Росії на Грузію в 2008 році. У російській версії «Вікіпедії» стаття називається «Збройний конфлікт у Південній Осетії (2008)» , а в українській - «Російсько-грузинська війна 2008». Аналогічна ситуація і з «Волинської різаниною» та «Волинською трагедією».

За словами фахівців, фінальна версія будь-якої сторінки у «Вікіпедії» зовсім не обов'язково може відповідати історичним фактам. Один із засновників «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич наголошує, що зміни до статті може внести будь-який, в тому числі і анонімний, користувач. Але правки з'являться лише після того , як їх схвалить один з так званих «патрульних».

Таких «патрульних» в українській енциклопедії близько 200 осіб , у російській - у кілька разів більше. Якщо ж думки патрульних з приводу змісту статті розходяться, починається обговорення, де сторони наводять аргументи на свою користь. Підсумкове рішення приймається третьою стороною , яка не бере участі в суперечці - так званим арбітражним комітетом . До комітету входить до семи арбітрів , яких переобирають раз на півроку, а рішення щодо спірних питань приймається більшістю голосів.

Пероганич зазначив, що хоча «Вікіпедія» і є авторитетним джерелом інформації, довіряти до кінця їй все ж не варто і спірні факти краще перевіряти в першоджерелах.