друкувати


Беркутівців, підозрюваних у розстрілі людей у центрі Києва, затримано

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-03 10:20:29

Трьох бійців спецпідрозділу міліції "Беркут" затримано за підозрою у розстрілі людей на вулиці Інститутській у Києві 18-20 лютого.

Про це Укрінформу повідомили у Генеральній прокуратурі України.

"Під час спецоперації у Києві 2 квітня затримано трьох працівників "Беркуту", яких підозрюють у вбивстві людей. Стосовно ще ряду спецпризначенців тривають слідчі дії", - заявили у відомстві.

За даними ГПУ, усі підозрювані входили до складу так званої «чорної роти», яка мала на озброєнні вогнепальну зброю, у тому числі снайперські гвинтівки.

"Як вони (затримані – ред.) пояснюють, їх завданням було відстрілюватися від наступаючих мітингувальників і дати основним силам «Беркуту», які були беззбройні, відступити", - повідомили у прес-службі ГПУ, посилаючись на заступника Генпрокурора Олексія Баганця.

"Відкрито кримінальне провадження, у межах якого відпрацьовується загалом 9 осіб, підозрюваних у розстрілах, але це не остаточна кількість фігурантів. Зокрема, слідство перевіряє причетність до вбивств бійців інших спецпідрозділів, зокрема "Альфа", що входить до СБУ", - зазначили у відомстві.

У прес-службі також поінформували, що наразі встановлено, що наказ про застосування зброї віддавав президент Віктор Янукович, а далі його вказівки передавалися АП, МВС та СБУ.

Подробиці розслідування масової загибелі людей 18-20 лютого оприлюднять 3 квітня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, в.о. генпрокурора Олег Махніцький та голова СБУ Валентин Наливайченко.

Як повідомлялося, згідно з офіційними даними, під час акцій протесту у Києві загинуло 118 людей. Водночас представники ряду громадських організацій не виключають, що ця цифра насправді є значно більшою.

2 квітня в інтерв'ю, яке транслював російський телеканал "Дождь", Янукович заявив, що не віддавав наказів застосовувати зброю до мітингувальників, а також, що зброя начебто ніколи не видавалася тим спецпідрозділам, які брали участь у захисті державних установ та будівель.