друкувати


На звання найкращої пам’ятки України претендує гора Говерла

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-04-02 03:30:39

Гора Говерла очолює популярний інтернет-рейтинг "Найкращі пам’ятки України - обрані народом" у Івано-Франківській області.

Як повідомляє портал Vsemisto, станом на сьогодні Гора Говерла набрала найбільшу кількість голосів і зайняла перше місце у загальноукраїнському рейтингу визначних місць в нашій області та претендує на звання найкращої пам’ятки України.

Говерла, з румунської - "труднопрохідне піднесення" - найвища гора і найвища точка на території України. Висота гори складає 2061 м. над рівнем море.

Про Говерлу і Пруть існує декілька схожих по собі легенд. По одній з них, вони колись були парубком і дівчиною, кохали один одного, поки не дізнався про це Грозний Мольфар, батько дівчини. Для того, щоб Пруть не знайшов Говерлу, батько заховав її, перетворивши в гору. Пруть ж дізнався, щоб звільнити від чар кохану, треба зійти на вершину гори до світанку. Але не встиг до світанку, сів на схилі Говерли і заплакав. Та так і плаче до цих пір річка Пруть, витікаючи з схилів Говерли. З тих пір Говерла та Пруть завжди разом.

На сьогоднішній день дуже багато пам'яток перебувають в жалюгідному стані, украй необхідно підтримувати їх стан в належному вигляді для збереження цих пам’яток на землі. Тому що кожен пам'ятник архітектури та природи несе в собі частинку багатої історії нашої держави. І важливо, щоб ми не лише милувалися надбаннями культури та архітектури, але й з гордістю могли показувати їх гостям України. Могутню державу робить його багата історія.