друкувати


Європейська преса: санкції Заходу вже б’ють по Росії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-25 05:45:55

Як повідомляє преса, вже перші наслідки санкцій Заходу проти анексії Росією українського Криму мають досить болючі для Росії прояви.

Зокрема, досить відчутне падіння курсів акцій російських компаній, котрими володіють росіяни, які потрапили у перелік санкцій з боку США. Експерти вже відзначають посилену "втечу" інвесторів із Росії та прогнозують, що подальші наслідки санкцій Заходу проти Росії будуть ще сильнішими.

Тим часом Москва мусить шукати десятки мільярдів доларів для "освоєння окупації Криму". Аналітики вказують на низку проблем, з якими Росія вже зіштовхнулася нині в Криму. Оглядачі вказують також на можливість ухвалення Генеральною асамблеєю ООН у четвер «сильної» резолюції щодо України.

Лондонська Financial Times інформує, що розширені санкції США проти 20 російських бізнесменів і людей, наближених до президента Росії Володимира Путіна, та проти 20 найуспішніших російських банків вже дали відчутні результати. Так російська міжнародна альтернатива "Газпрому", газова компанія "Новатек", до акціонерів котрої належить друг Путіна, Геннадій Тимченко, який теж зазнав санкцій, вже відчула з кінця минулого тижня сильне падіння своїх акцій - у понад 7 відсотків. Також збитки несуть компанії Юрія Ковальчука, братів Ротенбергів, котрі є російськими бізнесменами з оточення Путіна і внесені США до переліку санкцій. Також відчутне падіння курсів і в російських банках. Зростає відтік іноземних капіталів - за прогнозами самих росіян вже у першому кварталі цього року Росія втратить до 70 мільярдів іноземних інвестицій. Експерти також прогнозують, як звертає увагу лондонська газета, що економіка Росії може увійти у смугу спаду вже до кінця цього року.

Польська Rzeczpospolita публікує аналізи експертів щодо можливих багатомільярдних затрат з боку Москви у намаганнях якось реалізувати "анексію Криму". Аналітики, котрих цитує видання з Варшави, вважають, що лише на покращення інфраструктури в Криму Росія мусить шукати до 10 мільярдів доларів США вже зараз. А, наприклад, можливий викуп Росією частини акцій українських банків у Криму може призвести до утворення в бюджеті Росії "дірки" розміром у 45 мільярдів рублів. Також можуть виникнути проблеми з захопленням Росією українських озброєнь у Криму, вартість яких вже оцінюється у 20 мільярдів доларів. Аналітики також вказують на неясність ситуації з реалізацією української нерухомості на півострові - як приватної, так і державної. Тому експерти кажуть, що поки що "ніхто не в змозі реально оцінити всієї суми коштів, у які обернеться для Росії незабаром анексія Криму".

Австрійська Der Standard інформує, що Сенат Конгресу США схвалив узгодження фінансової допомоги Україні у розмірі в понад 1 мільярд доларів і остаточне ухвалення цього пакету допомоги Києву очікується в Конгресі до кінця тижня. Тут також зазначається, що Захід вже визначив початковий пакет фінансової допомоги для реформування України, котрий дорівнює понад 35 мільярдам доларів. Австрійська газета також прогнозує, що Генасамблея ООН ухвалить у четвер проект резолюції щодо України, де оголосить невизнання в ООН приєднання українського Криму до Росії. Видання також вважає, що нова резолюція Генасамблеї ООН, хоча буде й необов’язковою до виконання, але призведе до широкої ізоляції Росії у світі.

Агентство Reuters інформує про підтримку зустріччю "Групи семи" в Гаазі суверенітету і незалежності України та попередження з боку G7 на адресу Росії щодо розширення санкцій Заходу проти агресивних дій Москви стосовно України. Тут також звертають увагу на спільну заяву США і України на полях ядерного саміту, коли США фактично підтвердили свої гарантії щодо захисту незалежності України згідно з Будапештським меморандумом від 7 грудня 1994 року. "Україна і США наголошують, що вони не будуть визнавати протиправної спроби Росії анексувати Крим. Крим є складовою частиною України. Сполучені Штати будуть продовжувати надавати допомогу Україні для утвердження її суверенітету і територіальної цілісності. Сполучені Штати Америки будуть стояти пліч-о-пліч з народом України, котрий відновлюватиме єдність, мир і безпеку своєї держави", - цитує агентство цю спільну заяву США і України, розповсюджену у вівторок на ядерному саміті в Гаазі.

Джерело: Радіо Свобода