друкувати


Коломийська ОДПІ: Доходи від продажу автомобілів задекларуйте до 1 травня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-25 11:15:09

З початку року семеро громадян Коломийщини задекларували доходи від продажу об’єктів рухомого майна на суму більш як 117 тисяч гривень, нараховано майже 7 тис грн податку.

Відповідно до п.2 ст.181 Цивільного кодексу України рухомим майном (речами) є майно (речі), які можна вільно переміщувати у просторі.

Дохід, отриманий фізичною особою-громадянином України від продажу (обміну) протягом року двох і більше об’єктів рухомого майна, в тому числі у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%. Зазначені операції, що здійснюються фізичними особами-нерезидентами, оподатковуються за ставкою 15% (17%) залежно від розміру отримуваного ними доходу.

Якщо ж податок на доходи фізичних осіб від продажу рухомого майна сплачений до бюджету до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то такий продавець не зобов’язаний подавати податкову декларацію про отримані доходи від таких операцій.

У випадку не сплати податку на доходи фізичних осіб до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, то продавець зобов’язаний до 1 травня подати до органу Міндоходів за місцем своєї реєстрації декларацію про майновий стан і доходи.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ