друкувати


Лідери G7 у Гаазькій декларації підтримали Україну й попередили Росію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-25 09:00:03

Лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, США, а також президенти Ради ЄС і Єврокомісії на засіданні в Гаазі ухвалили Декларацію на підтримку суверенітету України та засудили агресію Росії, попередивши її про наслідки.

Текст документа, який містить вісім окремих пунктів, у понеділок ввечері поширив Білий дім, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Міжнародне право забороняє заволодіння частиною чи всією територією іншої держави шляхом примусу або сили. Вчинення таких дій порушує принципи, на яких заснована міжнародна система", - зазначається на початку декларації.

Лідери "Великої сімки" одностайно засудили незаконний референдум, "проведений у Криму з порушенням Конституції України", а також незаконну спробу Росії анексувати Крим у порушення всіх міжнародних норм і зобов'язань РФ. "Ми цього не визнаємо", - наголошується в документі.

Автори декларації підтвердили, що дії Росії матимуть серйозні наслідки та повинні бути засуджені всіма націями. "Ми залишаємося готовими посилити дії, включаючи координовані секторальні санкції, які набудуть істотнішого впливу на російську економіку, якщо Росія продовжуватиме нагнітати ситуацію", - заявили лідери G7.

Вони нагадали Росії про її міжнародні зобов’язання та відповідальність, у тому числі, в рамках світової економіки. "Росія має зробити чіткий вибір", - наголосили лідери.

У цьому зв'язку представники G7 назвали "кроком у правильному напрямі" підтримку Російською Федерацією спеціальної місії ОБСЄ в Україні.

"Водночас ми твердо підтримуватимемо народ України, який прагне відновити єдність, демократію, політичну стабільність і економічне процвітання своєї держави", - йдеться в декларації.

Учасники зустрічі в Гаазі високо оцінили "амбітні реформи українського уряду", підтвердили їх підтримку та відзначили центральну роль МВФ у міжнародних зусиллях щодо надання економічної допомоги Україні.

Джерело: Укрінформ