друкувати


Фірташа можуть екстрадіювати до США, - прокуратура Відня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-13 09:00:36

Затриманого 12 березня у Відні українського бізнесмена Дмитра Фірташа можуть екстрадіювати з Австрії до США, якщо від американських органів юстиції надійне відповідний запит.

Це кореспонденту Укрінформу телефоном повідомила речниця прокуратури Відня Ніна Буссек.

"Між Австрією та США існує відповідна угода. Тому, якщо зі США надійне такий запит, процес екстрадиції буде розпочато", - сказала вона.

За її словами, спочатку земельний суд Відня з кримінальних справ до вечора п’ятниці, тобто впродовж 48 годин після затримання, повинен буде вирішити, чи залишатиметься український бізнесмен і надалі під вартою. Нині він перебуває у віденському пенітенціарному закладі району Йозефштадт.

Якщо США надішлють запит з проханням видати їм Фірташа, пояснила представниця прокуратури, його також має розглянути згаданий вище суд, а потім подати на затвердження міністерству юстиції Австрії. «Сказати, скільки триватиме процес з підготовки екстрадиції, я не можу, оскільки закон у часі не обмежує», - додала Буссек.

Як повідомила агентству речниця земельного суду Відня з кримінальних справ Крістіна Зальцборн, питання про вжиття запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Дмитра Фірташа буде розглянуто у п’ятницю в другій половині дня.

Представники австрійських органів юстиції коментують справу затриманого українського бізнесмена, не називаючи його прізвище, оскільки не мають на це право. У повідомленні Федерального відомства кримінальної поліції Австрії він фігурує як 48-річний український підприємець Дмітрій Ф., якого арештували у Відні за підозрою у хабарництві та інших злочинах на підставі ордера, виданого американським судом на запит ФБР. Проте українське МЗС вже підтвердило, що в даному випадку йдеться саме про Дмитра Фірташа.

Джерело: Укрінформ