друкувати


"Декларацію про незалежність" ухвалив парламент Криму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-03-11 01:00:37

Верховна Рада Криму затвердила "декларацію про незалежність Автономної республіки й міста Севастополя", повідомляє прес-служба кримського парламенту.

За повідомленням, за документ на позачерговій сесії сьогодні проголосували 78 депутатів (усього в Раді Криму – 100 депутатів).

Прес-центр повідомив, що декларація затверджена також постановою міської ради Севастополя.

Депутати Верховної Ради Криму й міськради Севастополя посилаються на положення статуту ООН і низку інших міжнародних документів, які закріплюють право народів на самовизначення.

Також вони нагадують про «підтвердження міжнародним судом ООН щодо Косово у 2010 році того факту, що одностороннє проголошення незалежності частиною держави не порушує яких-небудь норм міжнародного права».

У "декларації про незалежність" три пункти:

1. У разі якщо в результаті майбутнього 16 березня прямого волевиявлення народів Криму буде ухвалене рішення про входження Криму, включаючи Автономну Республіку Крим і Севастополь, до складу Росії, Крим після референдуму буде оголошений незалежною й суверенною державою з республіканською формою правління.

2. Республіка Крим буде демократичною, світською й багатонаціональною державою, що зобов’язується підтримувати мир, міжнаціональну й міжконфесійну згода на своїй території.

3. Республіка Крим як незалежна й суверенна держава у разі відповідних результатів референдуму звернеться до Росії із пропозицією про прийняття Республіки Крим на основі міждержавного договору до складу Російської Федерації як нового суб’єкта РФ.

 

Верховна рада Криму 6 березня ухвалила рішення про входження регіону до складу Росії, а також перенесла всекримський референдум з цього приводу з 30 на 16 березня.

Окружний адміністративний суд Києва 7 березня зупинив дію постанови кримського парламенту про проведення референдуму. Тим часом, офіційна Москва вітає ініціативу Ради Криму.

Джерело: Радіо Свобода