друкувати


На Івано-Франківщині таки добудують проблемний газопровід та газифікують села Надвірнянського району

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-02-03 11:00:20

Ініціативна група мешканців сіл Саджавка, Ланчин, Красна та Верхній Майдан Надвірнянського району під Івано-Франківською обласною радою провела мирний пікет.

Прикарпатці уже декілька років просять газифікувати населені пункти. Профільна комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства Івано-Франківської обласної ради  підтримала звернення представників громад, щоб профінансувати будівництво газопроводу.

На Івано-Франківщині роками ведеться будівництво газопроводу Надвірна - Ланчин. У 2006-2007 роках було споруджено першу частину газопроводу. Силами та коштами громад споруджено вуличні газопроводи в селах. Однак, через відсутність коштів для добудови другої черги підводного газопроводу, немає можливості підключити газопостачання до осель. При цьому 16 тисяч сільських мешканців мають усю технічну документацію для підключення та споживання газу.

Мешканці сіл Саджавка, Ланчин, Красна та Верхній Майдан прийшли під облраду просити депутатів при формуванні бюджету області на 2014 рік передбачити кошти на фінансування завершення будівництва підводного газопроводу Надвірна-Ланчин. Для цього усім народним обранцям перед входом в адміністративний будинок роздавали колективні звернення.

У зверненні громад йдеться, що після проведених розрахунків тиску газу, ВАТ "Івано-Франківськгаз" зможе надати пропозиції щодо підключення до проблемного газопроводу й села Білі Ослави, Чорний Потік, Чорні Ослави. "За допомогою вказаного газопроводу можна газифікувати ще більшу кількість населених пунктів. Просимо при формуванні бюджету області на 2014 рік передбачити кошти на фінансування будівництва підвідного газопроводу Надвірна-Ланчин", - йдеться у колективному зверненні.

Під час пікету депутат Івано-Франківської обласної ради Володимир Грабовецький запросив представників ініціативної групи взяти участь у депутатській комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства та зголосився підтримати селян.

"Бюджет країни сьогодні складається з того, що будь-які реалізовані державні проекти пов’язані на "відкатах". Чиновник, який приймає рішення ,отримує за нього майже половину вартості наданих державі послуг. Тому, на фоні отих корупційних схем, гроші, які потрібні на спорудження газопроводу, виглядають мізерною сумою. Якщо нам вдасться зламати отой корупційний хребет, змінити владу, то гроші, звісно, знайдуться не тільки на газопровід, а й на дитячі садочки, школи й інші соціальні об’єкти", - наголосив депутат облради Володимир Грабовецький.

На прохання Володимира Грабовецького перед профільною депутатською комісією виступив сільський голова Верхнього Майдану Надвірнянського району Федір Онуфрак. Він повідомив, що минулого року особисто звертався листом до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та в Кабінет Міністрів України з проханням вирішити долю довгобуду. Проте мешканці населених пунктів досі залишаються без газу.

"Парадоксальна ситуація склалася в селі Верхній Майдан, де коштами громади споруджено всі вуличні газопроводи довжиною 22 кілометри та підведено дворові вводи і виконано внутрішньо будинкові газопроводи до 336 обійсть. А газ не маємо можливості подати через відсутність підвідного газопроводу. Населені пункти технічно готові для підключення та споживання газу, тому є дуже гостра потреба у завершенні другої черги підвідного газопроводу Надвірна-Ланчин кошторисною вартістю у 3,4 мільйони гривень", - пояснив Федір Онуфрак.

Депутатська комісія вислухала представників громад та одноголосно вирішила включили гроші з різних джерел фінансування на будівництво газопроводу у проект бюджету Івано-Франківської області на 2014 рік. У понеділок, 3 лютого відбудеться сесія Івано-Франківської обласної ради яка прийме обласний бюджет і затвердить дане рішення.