друкувати


Єврокомісар ФЮЛЕ: Для розв’язання кризи в Україні потрібне відновлення довіри і діалог

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-01-25 02:30:29

Європейський комісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляє про необхідність конкретних кроків для розв’язання нинішньої кризи в Україні: відновити довіру людей і розпочати всеосяжний політичний процес для відновлення стабільності в країні.

Таку заяву Фюле зробив за результатами свого візиту до Києва. "Мої переговори в Києві показали необхідність низки конкретних кроків, щоб спочатку розпочати відновлення довіри людей, зупинивши спіраль насильства і залякування, що потім на другому етапі мають бути доповнені всеосяжним політичним процесом, який веде до стабільності в Україні", - йдеться в заяві, яку цитує сайт Єврокомісії.

Європейський комісар повідомив, що у зв’язку з цим він обговорив кілька заходів, що можуть привести до зміцнення довіри і політичного процесу, спрямованого на припинення цієї кризи.

"Я акцентував увагу у розмові зі своїми українськими партнерами, що ЄС продовжуватиме участь у цьому процесі, допомагаючи їм у деескалації ситуації й пошуку виходу з кризи, як це демонструє запланований на наступний тиждень візит верховного представника ЄС, віце-президента Єврокомісії Катрін Аштон", - сказав Фюле.

Він нагадав, що відвідав Україну в п’ятницю і суботу за дорученням президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу і верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Єврокомісії Катрін Аштон.

«Щоб наголосити, що ЄС, як і раніше, бере участь у сприянні мирному вирішенню виходу з кризи, я провів переговори з президентом Віктором Януковичем, лідерами опозиційної партії "Батьківщина" Арсенієм Яценюком, партії УДАР Віталієм Кличком і партії "Свобода" Олегом Тягнибоком, а також з представниками громадянського суспільства. Я побував на Майдані і розмовляв з людьми", - заявив він.

За словами єврокомісара, у своїх бесідах він висловив глибоке занепокоєння ЄС з приводу останніх подій і наголосив на "необхідності завершення циклу насильства, боротьби з безкарністю осіб, винних у порушеннях прав людини і продовженні всеосяжного національного діалогу для пошуку виходу з кризи, що загрожує подальшою дестабілізацією країни".

Джерело: Радіо Свобода