друкувати


Україна відмовляється від реверсного газу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2014-01-09 01:00:45

Україна поки буде закуповувати тільки російський газ, оскільки ціна на нього найвигідніша, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

"Поки ми виходимо з закупівлі газу за ціною там, де краще, як ми і раніше виходили", - сказав він журналістам у четвер у Києві, відповідаючи на питання про те, чи буде Україна продовжувати закуповувати газ у Європи у реверсному порядку.

На уточнююче питання про те, чи означає це, що Україна буде закуповувати російський газ, міністр сказав: "Так, тому що він найвигідніший на сьогоднішній день".

Як відомо, 17 грудня 2013 р. під час зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна в Москві у рамках засідання українсько-російської міждержавної комісії домовилися, що Росія знизить ціну газу для України до 268,5 доларів за тисячу кубометрів з 400 доларів за тисячу кубометрів (середньорічна ціна на російський газ 2013 року).

У той же час, Ставицький зазначав, що Україна до кінця 2013 року має намір підписати договір щодо реверсних постачань газу зі Словаччини, оскільки питання диверсифікації постачань палива в країну залишається актуальним, незважаючи на досягнуті домовленості з Російською Федерацією про знижку на імпортований з росії газ. 25 грудня Ставицький заявляв, що Україна планує підписати угоду зі Словаччиною з організації реверсних постачань газу у найближчі кілька днів.

19 грудня Віктор Янукович заявляв, що Україна має намір нарощувати споживання російського газу, особливо завдяки зниженню "Газпромом" на третину ціни на нього. "Якщо буде така ціна, то ми зацікавлені споживати російського газу якомога більше, ніж будь-якого іншого, який буде дорожчим", - заявив президент.

"Враховуючи, що ми лібералізували газовий ринок, споживачі будуть мати вибір, адже демонополізація і далі буде продовжуватися", - сказав він.

Янукович заявляв, що ціна на газ з Росії буде повністю залежати від того, якою буде ціна на нафтопродукти на світовому ринку. "І якщо ціна на нафту марки "Брент" знизиться до 80 дол., то ціна на російський газ буде десь 230 дол." - пояснив Янукович подробиці формули в газовому контракті.

"Ціна не може бути постійною, ми домовилися, що кожен квартал будемо її переглядати. Але це вже відносини між господарюючими суб'єктами ("Нафтогазом" і "Газпромом" - ред), - сказав президент.

Джерело: Дзеркало Тижня