друкувати


На Коломийщині відбулись урочистості з нагоди відзначення 95-річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-11-02 12:00:16

1 листопада 2013 року на Коломийщині на цвинтарі біля пам’ятника загиблим воїнам УГА відбулися урочистості та панахида з нагоди відзначення 95-річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки.

Перший заступник голови райдержадміністрації Р.Т.Панчук та заступник міського голови І.І.Граділь здійснили покладання вінків до пам’ятника загиблим. На панахиді були присутні начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації В.В.Федорак, начальники управлінь, відділів та структурних підрозділів райдержадміністрації, жителі та гості міста, учні шкіл.

Владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької Церкви Владика Василій відправили молебень за помершими героями Західно-Української Народної Республіки.

По закінченню панахиди в МПК "Народний дім" відбулася літературно-музична година «То спалах був, що ніч неволі розірвав» присвячена 95-річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки.

Західно-Українська Народна Республіка - українська держава, створена в листопаді 1918 року на західноукраїнських землях, що входили до складу Австро-Угорської імперії.

Сьогодні приклад попередників має надихнути нас до утвердження волі, свободи, справедливості у вимріяній багатьма поколіннями Українській державі.

Це день, який став втіленням віковічної мрії галичан, історична пам’ять яких завжди берегла згадку про могутню Галицько-Волинську державу. В історії нашої держави цей день є святою сторінкою, адже в складних умовах національні провідники зуміли швидко зорієнтуватися і проголосити державне утворення, яке заявило про себе на цілий світ, чим утвердило самостійність і незалежність Української держави. Вшануймо сьогодні і згадаймо всіх, хто віддав життя за незалежність і волю України, поклонімося їхній мужності і відвазі, їхній любові до рідної Батьківщини, наслідуймо життєво важливі принципи і позиції, ідею, за яку вмирали і жертвували своїми сім’ями та радощами життя.

Джерело: прес-служба Коломийської рда