друкувати


Чиновників будуть перевіряти на детекторі брехні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-30 05:00:48

В Україні чиновників будуть перевіряти на детекторі брехні. Але не всіх. Лише працівників Міністерства доходів і зборів.

Пропозиція виникла всередині структури. Міндоходів відправив до Мін'юсту пропозицію, а той її схвалив. Детектори збираються використовувати для викриття економічних злочинів, а також при прийомі людей на роботу і під час внутрішніх службових розслідувань, пише Сегодня.

Щоправда, детектор – справа суто добровільна. Можна відмовитися і, ніби, нічого за це не буде. Результати тесту не будуть мати доказової сили і будуть використовуватися як допоміжний фактор при службовому чи кримінальному розслідуванні.

Свідчення поліграфа, за нашим законодавством, не входять до переліку доказової бази. Пам'ятайте, що було з плівками Мельниченка? Конституційний суд відмовився визнати їх речовим доказом. Якщо показання поліграфа не сподобаються людині, вона з легкістю оскаржить результати в суді. Уникнути цього дозволять зміни до КПК, щоб суд зміг враховувати показання поліграфа", - розповів нардеп Москаль.

Цікаво, що Україна займає третє місце в світі за рівнем закупівлі поліграфів. Але сили вони ніякої на мають. Зате дозволяють відсіяти невпевнених у своїй чесності людей при прийомі на роботу.

Експерти вважають, що це гарна ідея - змушувати чиновників проходити детектор брехні. Але самі чиновники вважають, що існує "брехня на благо".

Джерело: ТСН