друкувати


Чи скасують депутати студентські "благодійні внески"?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-14 05:00:17

Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони фінансування вищих навчальних закладів за рахунок благодійних внесків осіб, які навчаються у них.

Основною метою законопроекту, на переконання його автора, народного депутата Миколи Томенка, є унеможливлення незаконного вимагання у студентів та інших осіб, які навчаються у вищих начальних закладах грошових коштів під виглядом "благодійних внесків".

Законопроектом пропонується заборонити фінансування вищих навчальних закладів за рахунок благодійних внесків, пожертв, подарунків чи матеріальної допомоги від осіб, які навчаються у цьому вищому навчальному закладі.

Під час засідання Комітету з питань науки і освіти йшлося про те, що прийняття проекту закону дозволить припинити незаконне вимагання у студентів та інших осіб, які навчаються у вищих начальних закладах, грошових коштів під виглядом "благодійних внесків".

Члени Комітету підкреслили, що реалізація положень законопроекту також сприятиме зменшенню кількості корупційних правопорушень у вищих навчальних закладах та підвищенню авторитету вищих навчальних закладів у суспільстві взагалі та середовищі студентства зокрема.

На переконання автора законопроекту Миколи Томенка, актуальність відповідних законодавчих змін обґрунтована тиском та переслідуваннями студентів у разі незгоди сплати коштів на користь вишів.

"Студенти, які відмовляються сплачувати гроші, зазнають переслідувань з боку адміністрації вищих навчальних закладів, включаючи несправедливе оцінювання знань, виселення із гуртожитків, безпідставні дисциплінарні стягнення а, іноді, навіть виключаються з вищих навчальних закладів", - наголошує Томенко.

За його словами, мова іде про вимагання - вимогу передачі грошей під загрозою обмеження прав, свобод або законних інтересів осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах, тобто про злочин. Проте, оскільки зазначене вимагання замасковане під "благодійний внесок" довести склад злочину та притягнути винних до кримінальної відповідальності майже неможливо.

Джерело: Освіта.ua