друкувати


Престижний краповий берет носитиме івано-франківець Віталій Мерінов

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-10 10:00:34

Два тижні тому завершився чемпіонат України з комплексних змагань серед підрозділів спеціального призначення, в якому івано-франківець Віталій Мерінов виборов найвищу нагороду спецназу - краповий берет.

За всю історію Незалежної України тільки 80 чоловік отримали право носити цей берет, з них тільки четверо родом із Прикарпаття.

У цьогорічному чемпіонаті приймало участь 16 команд спеціального призначення. Команда "заходу", у складі якої виступав Віталій, отримала третє місце у загальному командному заліку, ставши найкращою у стрільбі, силовій підготовці і рукопашному бою.

Віталій Мерінов, в ексклюзивному інтерв’ю для Версій розповів, як здобувається найвища нагорода спецназу.

- Це вже не перший Ваш досвід участі у подібному чемпіонаті. Що необхідно було пройти, щоб отримати краповий берет?

-  У 2011 році я брав участь у чемпіонаті. Тоді я не виконав норматив на краповий берет, оскільки мені не вистачило декілька балів на стрільбі. Самі змагання складаються із комплексу завдань, які потребують розвитку всіх фізичних якостей.

Перша вправа це є стрільба з автомата "калашнікова" з відстані 100 метрів. Сюди входять стрільба положенням лежачи, стрільба з положення сидячи на коліні і стрільба з положення стоячи.

Після стрільби йде подолання смуги перешкод, що складається з дистанції в 600 метрів. З них 200 метрів біг по прямій, потім йде 200 метрів з подоланням перешкод, тобто перестрибування ями, подолання лабіринту, біг через розламаний міст, а також біг через тунель. Це було дуже важко, оскільки падав дощ. Дистанцію треба було пробігти за 2 хвилини 50 секунд. Я вклався у 2 хв 40 с. І це було тільки першого дня.

Наступного дня була естафета. Вона є найбільш виснажливим видом змагання, оскільки дистанція складає близько 3 км. Спочатку біжиш прямий біг, потім подолання смуги перешкод, потім знову прямий біг 600-700 метрів. Потім потрібно перейти трьох метрову яму заповнену водою. Після цього прибігаєш на вогняний рубіж і робиш із пістолета "макарова" три постріли. Якщо не попав три рази, то біжиш штрафних ще 50 метрів. Далі кидаєш три гранати, де із відстані 25-ти метрів маєш попасти у вікно. Якщо не попадаєш, знову біжиш штрафне коло. Після цього потрібно пробігти 50 метрів, тримаючи у руках 25-ти кг мішки із піском. Потім знову прибігаєш на вогняний рубіж і робиш три постріли із автомата "калашнікова". І насамкінець найважча частина естафети - необхідно пролізти 50 метрів під колючим дротом, в так званій «мишоловці». У мене навіть був такий момент, що посередині проходу під колючим дротом я зачепився за бронежилет. Після цього пробігаєш 500 метрів і падаєш на фініші. До декого зразу підбігали із нашатирним спиртом.

Наступною вправою є здача силових показників. Сюди входило комплекс вправ на турніку, піднімання штанги, качання пресу. Останньою вправою є універсальний бій, який складався з трьох раундів. Перший раунд - це біг з перешкодами, а потім два раунди рукопашного бою.

- Ви виступали у складі команди "західної" команди. Чи відбивалося це на суддівстві?

- Загалом ставлення до команди із західної України, у порівняні із іншими командами, було іншим. Це вже не перший рік. Вони розуміють, що ми сильніші і нас бояться. Із нами приїхав дуже серйозний суддя, який завжди відстоює і бореться за нас, але його відправили назад. Знають, що він не дасть нашій команді програти. Тому не було того, хто би міг за нас серйозно заступитися чи вирішити якість питання. Але ми виграли у багатьох вправах. Цього року ми були найсильнішими у стрільбі, силовій підготовці і рукопашному бою.

- Що вам дала ця перемога?

- Краповий берет не дає ніякої надбавки до зарплати. Для мене це престиж, гордість. Коли маєш краповий берет, і знаєш, що з Івано-Франківської області їх мало 4 людини, не думаю, що би хтось цим не пишався. Окрім крапового берета дають ще відповідний значок, посвідчення і премію у три тисячі гривень, яку я ще не отримав.

Джерело: Версії