друкувати


Минуло століття з часу видання часопису українських есперантистів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-10-08 02:00:08

100 років тому в Коломиї побачило світ перше число часопису українських есперантистів "Ukraina Stelo" ("Зоря України").

Її автором був засновник українського есперантського руху в Галичині та крайового товариства українських есперантистів "Progreso" ("Поступ"), професор Коломийської гімназії, учитель середніх шкіл Коломиї, фотограф, видавець Орест Кузьма.

З цієї нагоди коломиянин Василь Антонюк спільно з "Асоціацією есперантистів України" та за сприяння Коломийської міської ради і Музею історії міста Коломиї 12 жовтня відкриють та освятять меморіальну кімнату в будинку, в якому знаходилася редакція часопису "Ukraina Stelo", а також на фасаді цієї будівлі - пам’ятну таблицю з нагоди 100-ліття виходу у світ першого числа часопису.

Також в цей день "Асоціація есперантистів України" ініціює міжнародну науково-практичну конференцію, присвячену ролі Ореста Кузьми у розвитку есперантського руху.

Таку сподвижницьку ініціативу підтримала громадськість міста Коломиї. Зокрема, в серії листівок "Коломия - наше місто", що виходить в рамках культурологічного проекту адвоката Михайла Петріва “Наше місто”, побачила світ листівка №31 із графічним зображенням (автор Роман Кочержук) будівлі, у якій знаходилась редакція часопису "Ukraina Stelo" з історичною довідкою про будівлю та часопис (автор Мирослава Кочержук). А у серії листівок "Вивчаймо нашу історію" (засновник Валерій Ковтун) вийшла листівка із портретним зображенням Ореста Кузьми та його біографією.

Отже, Коломия - один з центрів есперантського руху, ось такою цікавинкою відкривається перед нами ще одна незвідана сторінка історії славного міста над Прутом.

Джерело: ОДТРК "Карпати"