друкувати


Дослідниця Величного століття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-09-18 05:00:35

У Національному музеї Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського відбулася зустріч мистецтвознавця Лесі Турянської з коломиянами.

Жінка представляла власні дослідження про дружину султана Османської імперії Сулеймана І Пишного - Роксолану.

Народилася Леся Турянська у Печеніжині. Закінчивши Львівське музичне училище, фортепіанний відділ, потім консерваторію і почала там працювати. Її дуже захоплювала ще й наукова робота. Ще змалку пані Леся почала читати художні твори про Роксолану. Вишукувала архівні документи про життя султани. Згодом її захоплення перетворилося чи не в найголовнішу роботу.

Леся Турянська їздила до Парижу, Америки, Канади. Там відвідувала заходи, присвячені цій історичній постаті. У різних країнах знаходила портрети Роксолани, зокрема роботу Теціана. Зустрічалася з дослідниками Величного століття, купувала різні книги та брошури про героїню. В Україні теж мала чимало зустрічей зі знавцями Роксолани.

Перечитавши історичні романи про жінку султана Османської імперії і переглянувши серіали про неї, впевнено може сказати, що її образ змінений, прикрашений кожним режисером по різному. Мовляв, щоб найкраще ознайомитися з образом Анастасії Лісовської (українське ім’я Роксолани), потрібно вчитуватися в архівні документи. І з тих переказів ство

Мене захопило в Роксолані сильний, вольовий характер, - каже Леся Турянська, – несхитна воля, висока інтелігентність, мистецький дар. Вона читала оригінали творів декількома мовами. Писала вірші. Будучи невільницею, змогла сісти на престол найбільшої імперії, яка тоді була у світі.

Нині найбільша мрія дослідниці - поставити оперу "Роксолана".

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"