друкувати


На Калущині завершують вивіз гексахлорбензолу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-09-13 04:00:25

У Калуші розпочали завершальний етап вивезення небезпечної отрути - гексахлорбензолу, який захоронили на спеціальному полігоні ще у 1978 році.

До кінця вересня за умови сприятливої погоди роботи на полігоні по вивезенню гексахлорбензолу планують завершити. Про це повідомив Олексій Шевченко генеральний директор фірми "ISbud", яка проводить роботи з вивезення гексахлорбензолу з Калуського полігону.

"Об’єм робіт завершальної стадії становить 3 тисячі 300 тонн. Захоронені хімікати на разі в жахливому стані. Під час захоронення бочки з гексахлорбензолом закопували в землю в два поверхи та закидали 2 метровим шаром землі. Починаючи роботи ми побачили, що бочки проржавіли і земля навколо них стала небезпечною. Перемішаний з землею гексахлорбензол це вже не земля, а небезпечні відходи, які ми й вивозимо", - наголосив Олексій Шевченко.

Небезпечну отруту вивозять за межі України. Переробити гексахлорбензол неможливо, тож запаковані хімікати відправляють на утилізацію у Францію та Англію.

Загалом на полігоні працює 92 людини. Всі працівники мають захисні костюми, респіратори та інші необхідні для безпеки праці засоби індивідуального захисту.

"Загальна площа захоронення гексахлорбензолу становить 14,5 тисяч метрів квадратних. За офіційною документацією захоронено на калуському полігоні 8,4 тисяч тонн гексахлорбензолу, проте вивозиться значно більше, адже за рахунок поржавілих бочок заражена і земля навколо них", - наголосив голова Калуської РДА Василь Петрів.

За словами голови району за період з 2010 до 2013 року вивезли приблизно 22 тисячі тон небезпечних відходів. Від початку робіт з державного бюджету України на вивезення та утилізацію гексахлорбензолу з калуського полігону витрачено 850 млн грн.

Після завершення робіт з вивезення гексахлорбензолу вся територія полігону буде озеленена. В минулому році вже розпочали роботи з озеленення територій, проте як виявилось не всі дерева приживаються на даному грунті. На разі науковці визначають породи дерев, що підійдуть для даної території.

Джерело: Прес-служба голови ОДА