друкувати


Пеересадка нирки стане можливою для медиків Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-20 03:15:32

Ректор Івано-Франківського національного медичного університету Микола Рожко під час прес-конференції голови ОДА Михайла Вишиванюка щодо поїздки в Канаду повідомив представників ЗМІ, що Івано-франківські медики технічно готові провести першу операцію з пересадки нирки.

"Спільно з Запоріжжям наші фахівці підготовлені і ми це зробимо на базі обласної клінічної лікарні. Проте є проблема подальшої реабілітації пацієнтів", - наголосив Микола Рожко.

Для реабілітації та лікування у післяопераційний період потрібні імунодепресанти, а це додаткові кошти, які ректор Івано-Франківського національного медичного університету пропонує передбачити в обласному бюджеті та можливо в державному.

Таку пропозицію підтримав голова Івавно-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. "За останні три роки сума видатків Державного бюджету на потреби медицини збільшилась втричі. Я вірю, що наші медики зможуть робити не лише пересадку нирки, а й пересадку серця, а кошти на реабілітацію треба вишукувати", - наголосив Михайло Вишиванюк.

"А для того, щоб робити пересадку нирки і серця треба їхати і вчитися", - зауважив голова ОДА.

Михайло Вишиванюк запропонував подати пропозиції щодо складу делегації науковців ІФНМУ та фахівців Івано-Франківської міської клінічної лікарні для поїздки в провінцію Альберта у Канаду, де, за його словами на конвеєр поставлено роботу з пересадки серця і легень і завідують центром пересадки.

Джерело: Прес-служба голови ОДА