друкувати


Українці їздять в Польщу за дешевою їжею

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-14 11:30:00

Жителі Західної України переходять на харчі з ближньої Європи. На їхніх столах все частіше з'являються польські сосиски з сирами та угорські ковбаси, які по той бік кордону коштують майже вдвічі дешевше.

Скупіться на 6 МЛРД

Наші магазини та ринки завалені продуктами з іноземними етикетками. А ті, хто живе ближче до кордону, самі постійно мотаються до західних сусідів на продовольчий шопінг. Багато продуктів там дешевше, хоча середня зарплата - втричі вище.

За даними польського держкомстату, торік українці скупилися більш ніж на 6 млрд грн. Це приблизно на третину більше, ніж у позаминулому році.

Це пов'язано, кажуть експерти, насамперед з новими правилами ввезення товарів через кордон, які набули чинності трохи більше року тому. Якщо раніше без сплати податків можна було везти покупок на суму не більше 200 євро, то тепер - до 500 євро. Але товар повинен бути не однотипним, кожного виду продуктів - не більше двох кіло і без швидкопсувних.

Іменні чеки

Поляки всіляко заохочують шопінгоманію українців: біля кордону набудували оптових магазинів, а 1,5 роки тому для жителів західних областей стали видавати спеціальні шопінг-візи за спрощеною схемою (по 35 євро).

Спочатку дають на тиждень, далі - до одного року, для отримання наступної потрібно показати іменні чеки. Жителі прикордонних районів вже кілька років їздять до Польщі взагалі без віз, за ​​спеціальною картці.

Розбиратися СИР І СОСИСКИ

Жителі Львівщини та Волині масово затариваются у поляків курячими сосисками, а також розбирають королівський сир, йогурти, молочку, паштет, масло. Закарпатцям за смаком ковбаси і макарони з сусідньої Угорщини.

"Польський йогурт - натуральний, там прямо шматки фруктів плавають, не те, що наша" пародія ", - нахвалює закордонне Лілія Іванків зі Львова. - Курячі сосиски - дешево і сердито. Масло у них смачніше. Я їжджу в польський Перемишль раз на два тижні: міняю гривні на злоті (вистачає 500 злотих - це близько 1300 грн) і купую на них їжі. В Україні витратила б у 1,5-2 рази більше ".

Багато продуктів у Польщі вдвічі дешевше, ніж у нас

Втім, не всім подобається польський провіант. "Їх м'ясо несмачне, масло нагадує маргарин. Часто сюди возять не сир, а сирний продукт, а це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. У їхніх продуктах багато хімії, - каже львів'янка Оксана. - Може, жителям прикордонних регіонів і вигідно скуповуватися у поляків, але спеціально туди їхати не бачу сенсу. У нас можна знайти їжу смачнішою і за тією ж ціною ".

Проте народ розбирає польське навіть з накруткою - причому навіть з бусів у підприємців, незважаючи на те що в спеку там продають сосиски-паштети без холодильників. "За одну поїздку в польський супермаркет і перепродаж куплених там продуктів у Львові я заробляю близько $ 100. Таких "ходок" роблю дві на тиждень ", - відверто львівський підприємець Ігор Грінишін.

ДО НАС - ЗА СОЛОДКИМ

Але й у нас є продукти, за якими їдуть поляки. "У вас дуже смачні цукерки, халва, - каже житель Кракова Вацлав Буткевич. - Хоча за ціною ваші солодощі несильно відрізняються, але наше є неможливо - цукерки, як пластилінові. А те, що смачне, дороге (наприклад, німецький шоколад). Халви у нас майже немає, особливо такою смачною. Тому я на вихідні їжджу до Львова за солодким ". Також поляки купують у нас волоські горіхи.

Джерело: ВЕСТИ