друкувати


На Івано-Франківщині поблизу села Рибне на смітнику оселився ведмідь

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-08-05 04:00:26

Бурий ведмідь поселився на смітнику поблизу села Рибного практично на межі Івано-Франківська. Це за 4 кілометри від обласного центру, біля великої кільцевої дороги. Саме тут, у Рибному, міське сміттєзвалище, яке, як припускають фахівці, і привабило ведмедя, повідомили журналісти телеканалу ZIK.

Ведмедя бачили і охоронці смітника, і водії вантажівок, які ночами привозять на сміттєзвалище відходи. А єгері додають: у лісі виразні сліди перебування великої тварини. Припускають, ведмідь зробив собі зі смітника годівницю, бо або хворий і не може полювати у горах, або ж втік з якогось приватного вольєру і не знає, як вижити у лісі.

Чи не щоночі ведмідь потрапляє на очі водіям сміттєвозів, які їздять п’ятикілометровою лісовою дорогою – від міської об’їзної дороги до сміттєзвалища.

Інформація, що поблизу міського сміттєзвалища вже кілька тижнів бродить ведмідь, який харчується зі смітника та зовсім не боїться людей, поширилася блискавично. Найбільше страху - у мешканців такого собі табору нелегальних сортувальників сміття, які постійно біля звалища.

Знавці ведмежої поведінки називають три можливі причини переселення ведмедя так близько до природного ворога та конкурента - людини. "По-перше, така нестандартна сміливість характерна для старих і немічних тварин, які уже не можуть прогодувати себе на волі. Друга причина - особина, яка була на утриманні у свійських умовах і якимось чином звідти втекла, і третій момент - після проявів браконьєрства, коли особина поранена і не може вільно почуватися", - зазначив біолог-мисливствознавець Ярема Байда.

Ліс, у якому зараз живе ведмідь, - доволі популярне місце серед відпочивальників, грибників і ягідників.

Тому тварину здалося б ізолювати - пам’ятаючи при цьому, що ведмідь - з Червоної книги. Найлегше це зробити, коли вже сніг лежить - бо видно сліди, кажуть мисливці. Так чи інакше, а чіткого плану, що робити з ведмедем, у місцевих чиновників від екології та мисливців, схоже, немає. Усі чекають, як поводитиметься приміський звір далі.

На Івано-Франківщині напади ведмедя на людину фіксують у середньому раз на рік.

Нагадаємо, ще досі у лікарні дівчина, на яку в липні напав бурий ведмідь - на ягіднику у горах Верховинського району.

Джерело: ЗІК