друкувати


Які інвестиційні переваги музеїв під відкритим небом?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-30 03:00:28

Зелені музеї під відкритим небом. 40 національних природних парків у 12-ти областях мають всі шанси стати привабливими туристичними центрами. Як це зробити - на прикладі Прикарпаття вивчали працівники заповідників з усіх регіонів.

Національний природний парк "Верховинський" з'явився на Прикарпатті два роки тому. Нині це понад 10 тисяч гектарів цінних лісів, які охороняються законом. Нова структура, стверджує її керівник Михайло Нечай, захистила місцевість від людського недбальства.

Михайло Нечай, директор Національного Природного парку "Верховинський":

- Дещо гірше для тих порушників, в якості браконьєрів, самовільних рубщиків лісу, джипінг. Для них трохи закрилося це вольготне життя, тому що є певне обмеження.

Природні парки є найкращим місцем для появи екологічно чистої продукції. До прикладу на Прикарпатті, високо в горах, виготовляють унікальні молочні товари.

Іван Маківничук, молочар:

- Кожна корова пасе траву - це є лікарські рослини різні, вона їх вживає і переварює на молоко. Воно вважається як лікарське.

Також тут розвивається ліжникарство - це виготовлення ковдр з овечої вовни та ткацтво. Вже п'ять років місцева гуцулка Марта Мицканюк робить автентичну тканину. Працює за таким же верстатом, як і її прабабусі сотні років тому.

Марта Мицканюк, ткаля:

- Дуже давнє це. Ще напевно з 18 століття, але з кожними роками воно все вдосконалювалось. Це для мене не лише хобі, це моє захоплення і я дуже люблю це робити і я напевно, не проміняла б ні на шо.

Директор першого в Україні заповідника "Асканія Нова" Віктор Гавриленко переконаний - природоохоронні території мають стати розвиненими туристичними центрами.

Віктор Гавриленко, директор біосферного заповідника "Асканія-Нова":

- На ту гривню, яка осідає і залишається в касі заповідника, ще 25 гривень залишається в барчиках, ресторанах, готелях, які обслуговують територію біосферного заповідника. Крім того, це перевізники, які доставляють туристів.

А ще такі території можуть стати майданчиком для масового запровадження альтернативних видів енергії - води, сонця і вітру. Щоправда такі новації окупляться не швидко - за десяток років. Це поки що головна перешкода для їх використання.

Джерело: Перший національний