друкувати


Про бізнес, роботодавців та декретні відпустки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-18 12:00:47

Декретні відпустки можуть розорити бізнес, вважають роботодавці. Верховна Рада переписала пенсійне законодавство.

З першого липня, аби відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами жінці зараховували до трудового стажу, вона має сплатити два відсотки від отриманої грошової допомоги. Окрім того працедавець повинен відшкодувати державі понад тридцять відсотків від суми декретної відпустки.

Підприємці законодавчі новації не схвалюють. Кажуть, держава одною рукою дає, іншою - забирає. Заявляють, це черговий спосіб стягнути з них додаткових грошей до держбюджету.

До того ж у зоні ризику молоді жінки. За таких обставин їм буде важче знайти роботу. Уже існує нештатний перелік, як у такому випадку уникнути додаткових витрат. Жінок змушуватимуть працювати лише за угодами, або перед декретом переводитимуть на нижчі зарплати чи заставлятимуть писати заяви на звільнення.

В обласному Пенсійному фонді переконують : законодавчі зміни, особливої погоди щодо перерахування пенсії не роблять. Новації ввели задля остаточного врегулювання державного пенсійного законодавства.

Запроваджена плата за декретність має два боки медалі. Нині майбутні мами радіють, адже декретна відпустка зараховується до страхового стажу. Попри це жінки втрачатимуть потрібні їм при догляді за дитиною кошти. Підприємці не виключають: такий єдиний соціальний внесок добряче потрусить гаманці їхніх компаній.

Джерело: ТРК "Вежа"