друкувати


"Земельні інспектори" для Івано-Франківська?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-11 01:00:37

Вчора, 10 липня, виконком затвердив положення про громадський контроль за використанням та охороною земель. Щоб інспектори почали працювати потрібно його затвердити на сесії міської ради та в Державній сільськогосподарській інспекції. Можуть бути проблеми, адже до тепер таке рішення приймала тільки одна селищна рада на Київщині.

Як сказав в.о. начальника міського управління земельних відносин Михайло Іванчишин, рішення може прискорити роботу самого управління.

Суть положення в тому, що є практика подати позов щодо зобов’язання суб’єкта укласти договір оренди необхідною умовою є акт перевірки контролюючого органу, - говоритьІванчишин. - Таким органом є державна сільськогосподарська інспекція. А без акту суд або не приймає до розгляду, або відмовляє у позовних умовах».

Управління не наділене такими функціями. Але закон дозволяє встановлювати громадський контроль. Такий інспектор, переконує чиновник, стане містком між міською радою та сільськогосподарською інспекцією. Мовляв, інспектор який буде мати право складати акт обстеження і встановлювати факт використання землі без правовстановлюючих документів, допоможе виграти час.

За словами начальника управління з контролю за використанням та охороною земель Держсьльгоспінспекції в області Сергія Багацького, всього на Прикарпатті є 14 інспекторів. Кожен розподілений по своїй території, в Івано-Франківську є такий один. Провести перевірку всіх суб’єктів господарювання або допомогти притягнути до відповідальності порушень він фізично не встигає. А такий інспектор допоможе зробити частину роботи за нього.

Як сказав член виконкому Вадим Войтик, рішення важливе, бо від нього залежить наповнюваність бюджету. Однак, всі ці люди мають бути належно вмотивовані і навчені.

"Це пробний варіант, - зауважив Войтик. - Якщо він вийде, то це буде цілою програмою по роботі з інспекторами та їх систематизацією”.

Чи дозволить Державна сільськогосподарська інспекція (м. Київ) поділитися своїми повноваженнями - питання.

Джерело: Газета "Репортер"