друкувати


ОПОРА попереджає про університетські афери

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-04 09:00:04

Під час прес-конференції представників громадської мережі ОПОРА, Святослав Бабіля, координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО у Закарпатській області повідомив про цікаві порушення, які зустрічалися протягом минулих років у деяких вищих навчальних закладах України.

Виявляється, що у деяких університетах намагалися неабияк схитрувати з абітурієнтами. Наприклад, коли ще до закінчення вступної кампанії абітурієнтам пропонували підписати контракт, аби не "прогавити шанс". Так, навіть якщо абітурієнт проходив на держзамовлення у другій чи третій хвилі кампанії, він все-одно лишався на платній формі.

Рейтинги кожен навчальний заклад має оприлюднювати на своєму офіційному сайті, стендах у ВНЗ та на незалежній інформаційній системі "Конкурс". Якщо університет не подає інформацію на останній ресурс, то можлива фальсифікація рейтингів.

Кожен абітурієнт навіть після того, як подав оригінали документів у який-небудь ВНЗ, може без проблем їх звідти забрати і подати в інший. Якщо оригінали не віддають - це явне порушення, адже на розгляд справи дається 1 доба. За словами пана Бабілі, був випадок, коли від абітурієнта при вступі просили ідентифікаційний код, що теж незаконно, адже у фінансові відносини з ВНЗ особа вступає тільки після того, як стає студентом.

Отож, аби не натрапити на подібні університетські афери, представники ОПОРИ радять абітурієнтам детально ознайомитися з правилами вступу. Щоб реагувати на порушення та запобігати фальсифікації результатів вступної кампанії, ОПОРА підготувала посібник з порадами для абітурієнтів та створила "гарячу лінію".

Джерело: Освітній портал