друкувати


Оподаткування доходів фізичних осіб при здаванні лісової продукції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-07-04 10:00:08

Доходи, отримані від заготівлі грибів, ягід та лікарських рослин оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 відсотків.

Суб’єкти господарювання - фізичні чи юридичні особи, які виплачують доходи за здану лісову продукцію виступають податковими агентами та зобов’язані утримати податок від суми виплаченого доходу.

А от у випадку здійснення громадянином торгівлі лісопродукцією на систематичній основі, така особа зобов’язана зареєструватись суб’єктом підприємницької діяльності.

За підсумками ягідно-грибного минулорічного сезону в області заготовлено 380 тонн чорниць і 22 тонни грибів, до місцевих бюджетів сплачено 360 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб  і 170 тис грн збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

У цьому році, 19 суб’єктів господарювання області подали заявки з проханням виділити ліміти майже на 500 тонн лісопродукції, зокрема на заготівлю 460 тонн ягід та 40 тонн грибів. За попередніми підрахунками, місцева казна від заготівлі лісової продукції поповниться, орієнтовно на 600 тис гривень.

Джерело: Прес-служба ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області