друкувати


Обласну раду переконують дати добро на видобуток сланцевого газу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-25 03:00:53

На сьогоднішнє засідання сесії обласної ради прибув радник міністра екології і природних ресурсів Володимир Ігнащенко. В залі були присутні і чотири представники компанії "Шеврон".

Основна тема виступу радника - видобуток сланцевого газу на території двох областей Львівської та Івано-Франківської.

"Ваші батьки і діди відвойовували незалежність зі зброєю в руках, - звернувся Ігнащенко до депутатів. - Чи застосовуються нині так методи? Так. Але є більш масові засоби - це енергетичні ресурси. І саме вони зараз є потужною зброєю у ведені зовнішньої політики нашим східним сусідом".

Видобуток власного газу - це незалежність України, переконував він. Нині є два варіанти, сланцевий газ та газ із шельфу Чорного моря. Якщо зараз почати видобуток другого, то це окупиться через 12-14 років, видобуток сланцевого - через 4-5 років.

Навів він і ряд аргументів. Видобуток сланцевого газу - це 25 млрд доларів інвестицій, щорічно будуть видобувати 8-10 млрд кубів газу, а це нові робочі місця. Де будуть освоюватися ці мільярди - перш за все підуть на будівництво доріг в областях. Цілком можливо, що в угоді передбачать - 9-10% залишиться у місцевих бюджетах, а це 500-700 млн грн на рік.

Крім того, в Івано-Франківському університеті нафти і газу вже нині відкрито спеціальність по нетрадиційному газу - компанія "Шеврон" планує перетворити її у самостійну кафедру, а це знову ж таки якісна освіта і робочі місця.

Щодо екологічного моніторингу, то вже зараз оголошено грант між вишами наших двох областей на суму 10 млн - хто саме буде робити цей моніторинг.

Саме ж питання про видобуток сланцевого газу буде розглядатися на наступній сесії обласної ради.

Джерело: Газета "Репортер"