друкувати


ЮНЕСКО включило у список дві церкви Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-21 04:00:01

Село Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область, церква Різдва Пресвятої Богородиці, 1808 р. Унікальний дерев’яний храм обцинкований. Фото 1 червня 2009 р. Архів В. СлободянУ Камбоджі на 37 сесії ЮНЕСКО вісім дерев’яних церков України прийняли у світову спадщину ЮНЕСКО. До світової спадщини потрапили також 8 дерев’яних церков на території Польщі.

Про це "Погляду" повідомив начальник управління охорони культурної спадщини і культурних цінностей департаменту Львівської обласної державної адміністрації Валерій Потюк.

Нагадаємо, Міністерством культури, міністерством закордонних справ, Національною комісією України в справах ЮНЕСКО разом з міністерством культури Республіки Польща проведено роботу з підготовки спільної транскордонної номінації - "Дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі", з метою внесення найбільш цінних пам’яток дерев’яної сакральної архітектури до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Робочою групою, до якої увійшли українські та польські спеціалісти, було обрано 16 об’єктів: по 8 з територій кожної країни. У вісімку українських пам’яток увійшло чотири з Львівщини та по дві із Закарпаття та Прикарпаття.

У Львівській області - це церкви: св. Юрія XVI-XVII ст. у Дрогобичі; Пресвятої Трійці 1720 р. у Жовкві; собори Пр. Богородиці 1838 р. у Маткові Турківського р-ну; Зіслання св. Духа 1502 р. у Потеличі Жовківського р-ну.

На Прикарпатті - Церква Зішестя Святого Духа в Рогатині та церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж Коломийського району.

Джерело: Новий погляд