друкувати


7 громадських організацій закликають прийняти єдиний Виборчий кодекс

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-21 04:15:24

Відновити діяльність з підготовки та прийняття єдиного Виборчого кодексу пропонують 7 громадських організацій, які займаються діяльністю, пов’язаною з виборами, захистом прав людини та засобами масової інформації. Зауваження та пропозиції були озвучені Ольгою Айвазовською, координатором виборчих та політичних програм Громадянської мережі ОПОРА, на Круглому столі з питань реформування виборчого законодавства України, організованому 20 червня Представництвом ЄС в Україні.

Ще в квітні Міністерство юстиції України оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», а 21 травня оприлюднило додаткові пропозиції до законопроекту, які стосуються оптимізації фінансування передвиборчих кампаній. Згадані законопроекти значною мірою враховують рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ, викладені в Остаточному Звіті місії зі спостереження за Парламентськими виборами 28 жовтня 2012 року.

Громадянська мережа ОПОРА, Інститут виборчого права, Комітет виборців України, Лабораторія Законодавчих ініціатив, МГО "Інтерньюз-Україна", Український незалежний центр політичних досліджень та Центр політико-правових реформ внесли зауваження та пропозиції щодо вдосконалення виборчого законодавства, зміни до якого є невід’ємною частиною підготовки держави до підписання Угоди про Асоціацію України та ЄС. Серед пропозицій - підгтовка та прийняття єдиного Виборчого кодексу, проект якого отримав схвальні відгуки Венеціанської Комісії і може бути взятий за основу.

Організації пропонують розробити і внести зміни та доповнення до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Такі зміни мають спрямовуватися на уніфікацію трьох законів про вибори. Наприклад, має бути виключене положення про можливість скасування реєстрації кандидата за умови отримання ним попереджень від територіальної виборчої комісії як таке, що у позасудовий спосіб позбавляє особу пасивного виборчого права та суперечить Конституції.

Серед іншого, пропонується підтримати норми проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства" у частині формування виборчих комісій. А саме – висування кандидатур до складу ОВК та ДВК партіями, які висунули кандидата у відповідному виборчому окрузі, а також щодо обов’язкового проведення жеребкування кандидатур від суб’єктів подання по кожній ОВК окремо.

Ольга Айвазовська наголосила, що у законі про вибори необхідна норма щодо обов’язкового проведення жеребкування по кожній ДВК окремо і на процедури формування ДВК, що не відображено у запропонованому Мін’юстом проекті.

За Центральною виборчою комісією мають зберігатися овноваження стосовно реєстрації кандидатів в депутати, контролю за витратами партій та кандидатів, затвердження форми, тексту, кольору, змісту виборчих бюлетенів, виготовлення виборчих бюлетенів, прийняття рішення про попередження партії та кандидату в одномандатному виборчому окрузі.

Розширення повноважень ОВК має бути у частині реєстрації уповноважених та довірених осіб в одномандатних виборчих округах.

Наділення ЦВК повноваженнями щодо перегляду меж та центрів виборчих округів дозволить громадськості та територіальним громадам вимагати виправлення раніше допущених недоліків. Тримісячний строк перегляду меж виборчих округів Центральною виборчою комісією дозволить уникнути надмірної політизації процесу.

Громадські організації пропонують врахувати Рекомендацію ОБСЄ/БДІПЛ щодо запровадження обмежень на придбання певних обсягів політичної реклами у ЗМІ. Крім того, слід обмежити обсяги зовнішньої реклами або заборонити її під час виборів.

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА