друкувати


Коломияни в Європі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-17 03:30:46

Нещодавно на запрошення австрійців учні та вчителі Коломийської гімназії ім. Михайла Грушевського побували в Кракові, Лінці та Відні. Ось що вони самі розповідають про свою поїздку.

У Кракові ми відвідали Яреллонський університет, найдавніший і один з найбільших у Польщі та найстаріший в Європі. Цей вищий навчальний заклад має 15 факультетів. Тут відбулася зустріч українських старшокласників із викладачами, які розповіли про Яреллонський університет, його давні і сучасні традиції, умови вступу і навчання в ньому студентів з інших країн.

Помилувавшись старовинним Краковом, ми вирушили до міста Лінца - столиці федеральної землі Верхньої Австрії, де нас гостинно зустріли австрійці. Вони надали нам нічліг і харчування в гуртожитку сільськогосподарської професійної школи. Тут ми снідали разом з місцевими учнями, які, до речі, без спільної молитви "Отче наш" не беруться за їжу. У гарненькому внутрішньому дворику з фонтаном і декоративними деревами, який з усіх боків оточений будівлею школи і гуртожитку, українські гімназисти та вчителі щоранку виконували Державний Гимн України. Ми провели незабутні, насичені екскурсіями і цікавими заходами дні у Лінці і сусідніх містечках. Відвідали центр суперсучасної і майбутньої електроніки та віртуальних світів "Арс електроніка", куди запросив нас заступник мера міста. У цьому музеї ми побачили, як працює, наприклад, тривимірний принтер, яким буде мобільний телефон через кілька років, поспостерігали за планетами та галактикою, в якій близько 300 мільярдів зірок.

А відтак наші учні потрапили на суботній ярмарок та цікаві атракціони - це було море адреналіну й австрійської гостинності!..

Заспокоїли наш збуджений настрій величний монастир Святого Флоріана, де міститься зібрання зі 130 тисяч книжок та середньовічних рукописів, і монастирська картинна галерея, де поховано знаменитого австрійського композитора Антона Брукнера. У кайзерівській залі монастиря гімназисти виконали гимн Австро-Угорської імперії, який колись співали і в Галичині.

Група побувала і в мальовничому містечку Еннсі та біля пам’ятної дошки вигнанцям зі Східної і Центральної Європи вшанувала їхню пам’ять. Німецькі "колоністи" жили колись і в Коломиї, але були вигнані зі своїх поселень у 1939-1941 роках. Для парафії римо-католицької церкви "Добрі пастухи" наш дружний колектив заспівав кілька українських та німецьких пісень, виконав два гуцульські танці, показав презентацію про найкращі місця України, про Коломию, про гуцульське мистецтво, про "Пласт". Тут нас вітала депутат парламенту Австрії Анеліза Кітцмюллер.

Найкрутіша залізниця в Австрії (піднімається на високий пагорб) вивезла нас на гору, в середині якої збудовано гроти з барвисто освітленим казковим світом. Тут ми почувалися велетнями, адже прогулювалися мініатюрною головною площею Лінца - точною копією міського старовинного майдану. Обабіч вуличок - відтворені сцени з відомих дитячих казок. З підземних гротів ми вибралися на річку Дунай, якою здійснили екскурсію на кораблі "Апполо". Потім екскурсанти побували в гостях в академічного братства "Армінія-Черновіц", яке заснували 130 років тому в Чернівецькому університеті німецькі студенти, котрі пізніше змушені були покинути свою батьківщину і переселитися на терени Німеччини та Австрії. Тут у різних містах братство продовжує свою діяльність під гаслом "Честь, воля, Батьківщина".

У Лінці розташований найбільший в Австрії сталеливарний завод, який нам пощастило теж відвідати. Це сучасне підприємство, на якому працюють люди і роботи. Тут ми простежили за процесом перетворення української і південноафриканської залізної руди на благородну сталь. Австрійські господарі повезли нас також на водоканал, де ми переглянули цікаву презентацію про забезпечення жителів питною водою і про значення та запаси води на землі. Також для учнів провели ефективний урок біології в зоопарку, де звірі живуть в умовах, наближених до природних. На величезній території зоопарку представлені майже всі види тварин, птахів, риб, комах, які існують на землі. Далі була поїздка до аквапарку "Аквапулько - піратський світ". Потім разом з австрійцями ми мандрували на гору на краю Богемського лісу. Таку прогулянку вони традиційно здійснюють на початку травня.

Надзвичайно щиро приймала українську групу в своєму маєтку сім’я інженера Карла Вінклера. Цілий вечір ми співали почергово з австрійцями українських і німецьких пісень. На прощання виконали "Многая літа!" гостинним австрійським господарям, а саме: панові Вінклеру, панові Кляйнраннсу, їхнім сім’ям та багатьом іншим австрійцям за теплий і щирий прийом, оплату нашого проживання, харчування і вхідних квитків у музеї, подарунки, щоденну опіку і супровід на всі заходи, багату програму перебування українських учнів у Лінці, за те, що учасники поїздки почувалися, як удома, і багато дізналися й побачили. Ми вдячні нашим австрійським друзям за подаровану бібліотеку навчальної і художньої німецькомовної літератури для дітей і дорослих. (До речі, коломияни можуть користуватися нашою гімназійною бібліотекою німецької літератури, ми їх ласкаво запрошуємо!).

Останньою точкою нашої чудової подорожі був розкішний Відень. Велика подяка докторові Штеффанідесу за захопливу екскурсію центром Відня, за вміння зацікавити підлітків історією й архітектурою. А старшокласники побували ще й у Віденському університеті, де навчається немало наших земляків. Четверо австрійських студентів з різних факультетів Віденського університету розповіли нам про навчання й умови вступу до їхньої альма-матер і вручили учням інформаційні буклети.

Без сумніву, цю подорож учасники поїздки пам’ятатимуть довго, адже, як казав австрійський письменник Петер Розеррер, позитивні враження дитинства запам’ятовуються на все життя.

Особливе спасибі за підтримку нашої подорожі керівникові коломийської туристичної агенції "Галицькі подорожі" Зіновієві Шмідлю.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА