друкувати


Чи підвищать тарифи на водопостачання аби віддати кредит Світовому банку?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-13 02:00:16

Без залучення коштів з інших джерел, окрім бюджетів різних рівнів, мо­дернізацію підприємств житлово-комунального госпо­дарства провести буде не­можливо.

На цьому наголосив мі­ністр регіонального розви­тку, будівництва та житлово- комунального господарства України Геннадій Темник під час колегії Мінрегіону, що відбулася у Вінниці.

За словами міністра, по­казовим є проект Світового банку "Розвиток міської інф­раструктури", який декілька років реалізується у 14 міс­тах України. Його вартість - 140 млн дол США. Проект направлений на модерніза­цію підприємств водопос­тачання і водовідведення. Термін позики становить 20 років, які включають в себе 5-річний пільговий період кредитування та повернення позики за 15 років, починаю­чи з 15 квітня 2013 року.

"Від результату реалізації цього проекту залежить по­дальша співпраця у цьому напрямку зі Світовим банком та іншими міжнародними фі­нансовими організаціями", - додав міністр. Він висловив стурбованість тим фактом, що деякі міста-учасники про­екту (а саме Калуш, Коломия, Дрогобич) не повертають кредитних коштів.

"Важко збагнути, яку ціль ставлять перед собою ці міс­та. Сподіваюся, що це при­кра помилка, яку ви швид­ко виправите. Інакше, ду­маю, не варто буде розра­ховувати на участь у май­бутньому у подібних проек­тах. Крім того, це може за­шкодити всій галузі. Адже Мінрегіон спільно з міжна­родними фінансовими орга­нізаціями напрацював низку проектів залучення коштів у модернізацію галузі", - ска­зав Геннадій Темник.

Як з’ясувалось, Коломия справді не виплачує кошти, але, за словами представни­ків влади, не зі своєї вини.

"Відсотки Світовому бан­ку "Водоканал" платить зі своїх власних коштів за рахунок прибутку, а тіло кре­диту ми не повертаємо, бо Міністерство регіонально­го розвитку не виконує умов угоди. Адже під час її укла­дання була домовленість, що міністерство або закладе ін­вестиційну складову, тобто повернення тіла кредиту в тариф, що сьогодні заборо­нено Президентом України Віктором Януковичем, або поверне різницю в тарифах, а різниці в тарифах не мало, не багато - понад два міль­йони. Нам дають різницю та­рифів - ми повертаємо кре­дит", - виправдовується ко­ломийський міський голова Ігор Слюзар.

З його слів, під час зустрічі з міністром регіонального роз­витку паном Темником, пи­тання відшкодування різниці, або ж підвищення тарифів на водопостачання піднімали. Проте Національна комісія з цін і тарифів не погоджує коломийській владі вкладен­ня інвестиційної складової в тариф для мешканців міста. "Це би було лиш 10 копійок різниці. То була трьохсторон­ня угода між "Водоканалом", Світовим банком розвитку і Міністерством регіональ­ного розвитку. Міністерство поки що свої зобов’язання не виконує. Сподіваюсь, що в найближчий місяць ця про­блема вирішиться", - бідка­ється І.Слюзар.

Також голова міста наголо­шує, що "в міському бюдже­ті достатньо ресурсу, щоб за­платити кредит, але не хоті­лося б віддавати свої гроші там, де ми можемо поверну­ти державні".

Тож невідомо, чи держа­ва розщедриться, аби спла­тити різницю в тарифах і виконає свої зобов’язання, адже як поговорюють еко­номісти, державна казна по­рожня. Напевне, коломиянам слід чекати чергового "пакращення", тобто підви­щення цін на водопостачан­ня. Знову з кишені пересіч­них громадян влада хоче за­крити свої борги.

Джерело: Коломийські ВІСТИ