друкувати


У найближчі десятиліття українська земля може подорожчати до 40 разів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-05 05:00:19

За прогнозами експертів, якщо Україна інвестуватиме кошти в розвиток аграрного сектору, у найближчі 10-20 років українська земля подорожчає у 20, а то й у 40 разів.

Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.

Кількість населення у світі випереджає обсяги виробництва аграрної продукції. Тим не менше, через неефективні технології та застаріле обладнання українські поля дають удвічі, а то й утричі менше врожаю, ніж могли б.

Натомість саме розвиток аграрної сфери може спровокувати подорожчання землі. Так у Польщі зі збільшенням інвестицій в аграрництво земля подорожчала ушестеро, у Голландії - у 8-9 разів, в Ірландії - у 37 разів. Подібний стрибок прогнозують економісти і в Україні.

За словами Віктора Шевчука, завідувача кафедри міжнародних економічних відносин, йдеться про подорожчання сільськогосподарських угідь у щонайменше 10 разів.

Добре організований ринок оренди землі сприятиме зростанню доходів як сільськогосподарських виробників, так і землевласників-орендодавців. Зазначимо, станом на 1 квітня 2013 року сільгосптоваровиробники виплатили власникам земельних паїв 20 млн гривень орендної плати. За рік ця сума становитиме близько 10 млрд гривень.

"Мені невідомі офіційні цифри, - говорить Віктор Шевчук. -Та, думаю, у селах Львівської області, особливо у віддалених Сокальському чи Радехівському районах, залюбки віддадуть гектар пайованої землі за тисячу доларів".

Джерело: ЗІК