друкувати


Прикарпаттяобленерго запустило акцію з привернення уваги до утилізації батарейок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-04 04:30:12

2013 рік у ПАТ "Прикарпаттяобленерго" оголошено "зеленим" - він минає під гаслом "Ми обираємо зелену лінію - ліню життя!". Серед екологічних ініціатив енергетиків - збір використаних батарейок для передачі їх на переробку на спеціалізованому підприємстві.

Акція охоплює як центральний офіс компанії в Івано-Франківську, так і філії товариства (РЕМ) у районах області.

Суть екологічної ініціативи енергетиків полягає у приверненні уваги працівників до проблем охорони довкілля. Адже в Україні щодня використовуються понад 10 тонн батарейок, які викидаються зі звичайним сміттям.

Організатори акції "Батарейки, здавайтеся!" хочуть нагадати усім, що це є екологічним злочином. Після потрапляння в сміття металеве покриття батарейки руйнується від корозії, і важкі метали потрапляють в ґрунт і ґрунтові води, а звідти до річок, озер та інших водойм, які використовуються для питного водопостачання. А якщо батарейку спалять на сміттєспалювальному заводі, то токсичні речовини потраплять в атмосферу.

"Здавалося б, така маленька батарейка, а шкоди приносить у десятки разів більше, ніж ті гори сміття, які ми щодня виносимо зі своїх квартир, - наголошує ініціатор акції провідний інженер ПАТ "Прикарпаттяобленерго" Юрій Кулинич. - Батарейки не можна викидати у звичайне сміття. Тож ми запропонували своїм працівникам вихід - приносити їх у пункти здачі на нашому підприємстві. Збираючи батарейки та акумулятори, компанія відправлятиме їх на переробку. Це правильний шлях, який може стати прикладом і для інших".

Листівки, які інформують працівників про акцію, нагадують, що одна "пальчикова" батарейка при розкладанні здатна забруднити близько 400 л ґрунтових вод і ґрунт на площі 20 кв м і закликає не викидати використані батарейки та акумулятори.

Довідка:

  • Батарейки містять шкідливі та небезпечні речовини:
  • Свинець (накопичується в організмі, вражаючи нирки, нервову систему, кісткові тканини);
  • Кадмій (шкодить легеням і ниркам);
  • Ртуть (вражає мозок і нервову систему);
  • Нікель і цинк (можуть викликати дерматит);
  • Луги (пропалюють слизові оболонки і шкіру) та інші.
Джерело: Прикарпаттяобленерго