друкувати


Українцям хочуть закрити доступ до "піратських" сайтів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-04 01:00:41

Держслужба інтелектуальної власності вийшла на стежку війни з порушниками авторського права.

Так, Держслужба розробила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет", яким передбачено досить радикальні методи боротьби з порушенням авторського права, передає "proIT" з посиланням на текст нормативно-правового акту.

Законопроект пропонує правовласникам звертатися зі скаргами на піратські сайти в Держслужбу інтелектуальної власності. Під час звернення заявнику необхідно надати заяву зі скаргою, копії реєстраційних документів, нотаріально завірені копії договорів, що підтверджують його авторські або суміжні права, перелік піратських файлів, розміщених в інтернеті, а також завірені переклади документів, якщо вони випущені іноземними мовами.

Одночасно зі зверненням до Держслужби заявник має звернутися в сервісну службу хостинг-провайдера зі скаргою і надати адреси в інтернеті, за якими розміщені об’єкти авторського права заявника.

"Сервісна служба зобов’язана протягом двох робочих днів з дня отримання повідомлення від заявника донести зазначене повідомлення заявника до відома особи, якій надає послуги з розміщення та (або) технічного забезпечення функціонування сайту, на якому розміщені об’єкти авторського права і (або) суміжних прав" - повідомляє в законопроекті.

Протягом десяти робочих днів після отримання заяви та відповідних документів Держслужба перевіряє правомірність розміщення об’єктів авторського права в інтернеті на підставі документів, наданих заявником, і розміщує на своєму сайті інформацію про зазначену в заяві адресу в інтернеті, до якої є претензії. Така інформація "висітиме" на сайті Держслужби 2 тижні, протягом яких відповідач має припинити порушення, або надати в Держслужбу документи, що підтверджують правомірність розміщення об’єкта авторського права.

Порушник згідно із законопроектом має здійснити оплату за об’єктами, зазначеними у заяві правовласника. Ці кошти зараховуються до Держбюджету.

За розгляд документів відомство має намір стягувати плату – як з правовласників, так і з власників ресурсів – 1% неоподатковуваного мінімуму (0,17 грн) за кожен аудіофайл, зазначений у заяві, й один неоподатковуваний мінімум за кожен відеофайл або комп’ютерну програму.

Визнання контенту піратським є підставою для сервісної служби заблокувати доступ до відповідних об’єктів авторського права або їх видалити. А в разі неможливості з технічних причин блокування або видалення відповідних об’єктів – обмежити або припинити надання послуг порушникові, припинивши технічне забезпечення функціонування відповідного сайту.

"Сервісна служба зобов’язана припинити надання послуг з технічного забезпечення функціонування сайту особі, якщо протягом календарного року установою прийнято три і більше рішення про порушення авторських прав", - підсумовується у документі.

Одним з імовірних показників результативності регулятивного акта Держслужба зазначає "покращення статусу України в рамках "Списку 301".

Нагадаємо, раніше голова Державної служби інтелектуальної власності Микола Ковиня зустрівся з дипломатом економічного відділу Посольства США в Україні Крістофером Смітом для обговорення стан справ у сфері захисту авторських і суміжних прав в Україні.

Джерело: Галицький Кореспондент