друкувати


У справі побиття журналіста Василя Дем’яніва - останнє слово підсутніх і оголошення вироку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-06-04 10:15:08

У середу, 5 червня, о 16-ій годині Коломийський міськрайонний суд заслухає останнє слово підсудних та оголосить вирок стосовно замаху на життя головного редактора газети "Коломийський вісник" Василя Дем’яніва.

Понад три роки тому, 23 березня 2010 р., у місті Коломиї було здійснено замах на життя відомого прикарпатського журналіста Василя Дем’яніва. Наслідком несподіваного нападу біля багатоквартирного будинку, де він мешкає, стали травма черепа та перелом лівої ноги, інші ушкодження, що призвело до інвалідності. Лише за збігом обставин коломийський редактор залишився живим.

КЗУЖ, уважно стежачи за перебігом справи В. Дем’яніва, неодноразово висловлював сподівання, що Коломийський міськрайонний суд з метою покарати як замовників, так і виконавців цього тяжкого злочину, прислухається до аргументів постраждалого, громадської думки й виокремить справу про побиття Василя Дем’яніва в окреме провадження й відправить її на повторне досудове слідство. Однак безуспішно. Розгляд скарг журналіста та "призначених" винуватців в Апеляційному суді Івано-Франківської області остаточно переконав, що сумніви стосовно неякісної праці досудового й судового слідства повністю підтвердилися. Чому не забезпечено об’єктивного й всебічного розгляду всіх обставин справи, стає абсолютно зрозуміло. Проведене міліцією слідство, поверхове та за сценарієм, ретельно не вивчило ні умисел нападників, ні версій, пов’язаних із журналістською діяльністю та питанням власності редакції газети "Коломийський вісник".

Постраждалий журналіст і внаслідок повторного півторарічного слухання в суді після апеляції так нічого і не дізнався про знаряддя злочину, яким це "тупим предметом" (битою, обрізком арматури чи металевої труби) зловмисники проламали йому череп та перебили ногу. Суд не зміг достеменно дослідити речові докази, тобто оглянути одяг потерпілого й наочно побачити знаки-порізи від ударів. Це вже неможливо, повідомила суддя Б. Б. Беркещук, якій зі слідчого управління УМВС України в Івано-Франківській області надіслали листа, де сказано, що вилучені шкіряні куртка, кашкет, сумка через плече, вельветові штани, светр "в результаті тривалого зберігання в закритому приміщенні та замокання… зіпсовано".

КЗУЖ підтримує вимогу Василя Демяніва, який наполягає на додатковому розслідуванні справи і дослідження всіх обставин вчинення злочину проти журналіста, незважаючи на намагання слідчого управління "замочити" і "зіпсувати" як речові докази, так і справу в цілому. Ми не припинемо домагатися правди, бо брехня неодмінно породжує нову брехню та нові злочини.

Джерело: Koмітет захисту українських журналістів