друкувати


Селяни на Прикарпатті залишилися без води

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-05-29 01:00:44

У селищі Солотвин на Прикарпатті криниці почали смердіти нафтою, а вода вкрилася жирною плівкою.

Воду не те що пити, навіть руки мити нею неможливо. Власник забрудненої криниці Богдан Дем'янів продемонстрував воду: "Запах не лише нафти, солярки, але й хімії".

У його сусідів вода смердить менше, але, кажуть, це їх і підвело: довго не підозрювали, що вода в криницях забруднена і спокійно її пили, варили їсти, поки не захворіли. Припускають, що через воду.

"Збільшена печінка, селезінка, є пісок в сечовому міхурі. Сказали - ще йде запалення й жовчного. Дитині рік і 3 місяці! Вона з магазину нічого не їсть. Всю їжу варимо, і я не розумію, звідки це! Лікар пояснив, що це - 100% вода", - поскаржилася сусідка Наталя Юрків.

Селяни не знають, чим саме "розбавлена" їхня вода. Солотвином ходять три версії: нафтопродукти потрапляють у криниці із сусідньої автозаправки, із бурової за півкілометра звідси або з трубопроводу.

На АЗС свою провину заперечують. "Ми не настільки мільйонери, щоб пускати бензин у криниці. Втрат у нас немає", - заявив власник автозаправної станції Мирослав Богославець.

Численні спроби почистити криниці виявилися марними. Санстанція обмежувалася відписками, поки терпець людям не увірвався і вони не поскаржилися в прокуратуру.

У прокуратурі дії санстанції вже перевірили. Тільки після втручання правоохоронців, майже через півтора місяця після звернення селян - надіслали попередження, що воду з криниць пити не можна.

Уперше на запах нафти солотвинці поскаржилися ще рік тому. Але лише тепер чиновники створили спеціальну комісію, щоб з'ясувати, що саме забруднює воду.

Джерело: ТСН