друкувати


Івано-Франківська обласна рада висуває кілька умов щодо видобутку сланцевого газу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-05-29 01:30:58

Івано-Франківська обласна рада не виступає проти видобутку сланцевого газу на території області, проте має ряд застережень, заявляє голова облради Василь Скрипничук.

"Ми не проти видобутку сланцевого газу ... Але має бути: перше - це екологічні гарантії, друге - можливість призупинити або припинити видобуток, якщо ми будемо бачити негативні екологічні наслідки, і третє - якісь дивіденди, вигоди, преференції для територіальних громад, для людей, під будинками яких буде добуватися цей газ", - сказав Василь Скрипничук на прес-конференції у вівторок.

За його словами, "це досить ділові пропозиції і вони мають місце у світі там, де видобувається сланцевий газ".

За даними Василя Скрипничука, органи місцевого самоврядування і територіальні громади Тлумацького і Городенківського районів області вже погодили питання про розробку на їхніх територіях сланцевого газу. "Звернень з протестами від сіл із Тлумацького району не надходило І, навпаки, наскільки я знаю, у селах відбулися такі зустрічі і таку згоду територіальні громади вже дали. А Городенківський район готовий також дати згоду", - сказав глава облради.

"Для початку йдеться про окремі свердловини, про поодинокі свердловини, які будуть експериментальними, а потім вже піде далі. Але такі узгодження, наскільки мені відомо, вже є. І Тлумацький, і Городенківський район визнані, як зараз модно говорити, пілотними нашими районами у цьому плані", - додав Василь Скрипничук.

За його словами, всього на території області йдеться про видобуток сланцевого газу на територіях сіл Рогатинського, Галицького, Тлумацького і Городенківського районів.

Василь Скрипничук також повідомив, що поки ще до облради не надходив для розгляду проект угоди про розподіл продукції з Chevron.

Як повідомлялося, переговори Chevron про видобуток сланцевого газу на заході України наближаються до укладення угоди, заявляв посол США в Україні Джон Теффт.

На початку лютого поточного року Chevron провела інформаційні семінари для громадськості з видобутку сланцевого газу у чотирьох районах Івано-Франківської області.

Україна у 2012 році провела три конкурси на укладення УРП: за Юзівському (Харківська та Донецька обл.), Олеського (Львівська та Івано-Франківська обл.) І Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянкам.

Переможцями конкурсу на розробку Олеського ділянки стала американська Chevron, Юзівського - англо-голландська Shell, Скіфського - консорціум на чолі з американською ExxonMobil (40%, оператор), Shell (35%), австрійської OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15% ) і НАК "Надра України" (10%).

16 січня проект щодо Юзівської площі погодила Донецька облрада, а 17 січня - Харківська облрада.

У той же час депутати Львівської та Івано-Франківського облрад поки що не погодили проект з Chevron щодо розробки розташованої у цих областях Олеської площі. У цьому зв’язку Chevron почав проведення у цих областях громадських слухань щодо видобутку сланцевого газу.

Україна 24 січня 2013 підписала угоду про розділ продукції (УРП) на 50 років з компанією Shell, яка інвестуватиме і добувати газ на Юзівській площі.

Усередині лютого в Харкові і області пройшов ряд акцій протесту проти планів Shell з видобутку нетрадиційного газу.

Згодом, 19 березня, компанії Shell і "Укргазвидобування" отримали згоду місцевих жителів на буріння пошукової свердловини Ново-Мечебилівська-100 у Близнюківському районі Харківської області у рамках договору про спільну діяльність.

Джерело: ВІКНА