друкувати


800-річчя святкуватиме Тлумач цієї неділі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-05-24 02:00:16

У програмі урочистих заходів з нагоди свята - покладання квітів до пам’ятників міста, спільна молитва та благословення від представників духовенства, освячення Герба та Прапора міста, вручення відзнак і подарунків, пам‘ятне погашення маркованого конверту спеціальним штемпелем під назвою "м.Тлумач. Перша писемна згадка. 800-років".

Для мешканців та гостей міста-ювіляра організують виставку-ярмарок майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та майстер-класи від народних умільців, "Покутські спортивні забави", змагання з пауерліфтингу, армреслінгу, міні-футболу, волейболу, настільного тенісу, шахів.

Відбудуться районний фестиваль дитячої та вчительської творчості "Покутський дзвіночок" та конкурс колективних привітань "З ювілеєм, рідний Тлумач!"

Готується і насичена творчими сюрпризами концертна програма, і навіть парад байкерів. Святкові заходи розпочнуться о 12.00 урочистою ходою від площі Тараса Шевченка.

Коротка історія

Під час розкопок, що проводились на околиці міста в 30-х роках XX ст., вияв­лено поховання доби ранньої та пізньої бронзи.

Виникнення міста Тлумач належить до XII ст. За князювання Ярослава Осмомисланедалеко від Дністра, поблизу важливих торгових шляхів, що йшли з Галича на схід, було засновано поселенця товмачів. Тут жили князівські люди, які несли митну службу. Вони оформляли торговельні справи князівського двору, були перекладачами під час переговорів з представниками іноземних держав. Саме цим і пояснюється назва поселення Товмач (польською мовою - Тлумач). Він зга­дується в Іпатіївському літопису під 1213 роком.