друкувати


Де не можна використовувати працю жінок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-30 04:15:43

Мінсоцполітики у своєму листі роз'яснив особливості застосування праці жінок. Зокрема, перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затверджений наказом МОЗ України від 29.12.1993 р. № 256.

До цього переліку належить металообробка, будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи, гірничі роботи, геологорозвідувальні та топографо-геодезичні роботи, буріння свердловин, видобуток нафти й газу, чорна та кольорова металургія, ремонт обладнання електростанцій і мереж, лісозаготівельні та сільськогосподарські роботи тощо.

Граничні норми підіймання та переміщення важких речей жінками затверджені наказом МОЗ України від 10.12.1993 р. № 241. Зокрема ними встановлено, що за умов чергування з іншою роботою до 2 разів на годину допускається переміщення й підйом жінками вантажу вагою до 10 кг. Якщо ж підйом і переміщення вантажів жінка здійснює постійно протягом зміни, гранично допустима вага вантажу становить 7 кг.

Крім того, обмежена сумарна вага вантажу, який може переміщувати жінка протягом одного часу роботи. Під час піднімання вантажу з робочої поверхні (конвеєра, стола, верстата) його сумарна вага протягом зазначеного часу не повинна перевищувати 350 кг. Під час піднімання вантажу з підлоги його сумарна вага протягом того ж часу не повинна перевищувати 175 кг. У разі переміщення вантажу на візках або в контейнерах прикладене жінкою зусилля не повинно перевищувати 10 кг.

Також законодавство забороняє залучати жінок до робіт у нічний час, за винятком тих галузей народного господарства, у яких це зумовлюється особливою необхідністю й дозволяється як тимчасовий захід.

Лист Мінсоцполітики від 21.03.2013 р. № 69/021/150-13

За матеріалами сайтів газети "Про приватних підприємців та єдиний податок" (http://spd-info.com.ua/news/view/1608) та бухгалтерського сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" (www.interbuh.com.ua