друкувати


ОПОРА вимагає захисту прав журналістів ТВі. ЗАЯВА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-26 01:00:22

Конфлікт, який виник між претендентами на власність телеканалу ТВі, несе загрозу зміни редакційної політики мовника у неприйнятний спосіб.

Перші прояви тиску, раптове звільнення ведучого Павла Шеремета, ігнорування права журналістів на формування профспілкового комітету є підсумком трьохденного протистояння між новим менеджментом телеканалу та трудовим колективом. 43 журналісти оголосили страйк до розв’язання конфлікту посуті та оприлюднили свої вимоги. Трудовий колектив заявив про порушення законодавства про працю та прав журналістів, зокрема, перешкоджання виконанню професійних обов’язків, скасування ефіру від 23 квітня, заборону з боку нового керівництва поширення інформації про зміст конфлікту та запрошення до студії окремих гостей.

Крім того, аудиторія ТВі втратила можливість отримувати якісний новинний і програмний продукт. Відповідно, і право на доступ до інформації громадян України, що обрали для забезпечення власних інформаційних потреб саме цього мовника, порушено.

Активна частина суспільства болісно ставиться до процесів згортання свободи слова та конфліктів у медіа. Рейтинг стану свободи слова в Україні, який складає організація Freedom House, знизився протягом 2009 – 2011 років на 24 пункти, відповідно, держава отримала 130 місце. Зважаючи на вище вказане, будь-які прояви тиску на журналістів повинні отримувати відповідну реакцію з боку громадян, експертів, політиків та глядачів.

Громадянська мережа ОПОРА висловлює занепокоєння ситуацією, яка сталася та готова надати допомогу страйкуючим журналістам щодо захисту їхніх прав. Мережа закликає обох бізнесменів розв’язати конфлікт у законний та цивілізований спосіб, не допустити звільнення журналістів та технічних працівників, а менеджмент припинити будь-які прояви цензури. Заявлені факти трудового колективу щодо спроб контролювати в незаконний спосіб інформаційний продукт повинні бути розслідувані, а винні понести відповідальність. Крім того, ОПОРА просить народних депутатів та політиків бути коректними з трудовим колективом ТВі і не виходити за межі власного статусу.

ОПОРА виступає партнером телепроекту "Дорогі депутати" і заохочує керівництво до змістовних переговорів щодо вимог трудового колективу. Авторитет мовника потрібно зберегти, а права глядачів та журналістів - захистити.

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА