друкувати


Туди і далі не їде таксі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-25 03:15:29

Весна 2013 року стала справжнім колапсом для українських доріг та для сподівань українців на покращення життя вже сьогодні. Через відсутність господаря всі дороги країни в одну мить просто розсипалися. У Коломиї ситуація аналогічна - постійний брак коштів негативно позначився на дорожньому полотні міських вулиць.

Хронічне захворювання поганих доріг дуже гостро стосується вже оспіваного раніше мікрорайону Леонтовича. Таксисти як не їхали туди, так і далі відмовляються перетинати межі повного бездоріжжя.

Навесні, коли сніги тануть, перед очима відкривається картина, гідна стати реальною ілюстрацією чергової комп’ютерної іграшки на зразок "Сталкера". Без іронії, болото сягає вух. Калюжі швидше нагадують маленькі озерця і щоразу перед кожною такою водії отримують чергову порцію адреналіну, бо, запливаючи на середину, не знають ані глибини занурення, ані чи там не чатує на них відкритийлюк.

Для мешканців згаданого мікрорайону добирання до міста - це щоденний стрес. Люди вже звикли так жити, бо добре там не було ніколи. Щоправда, торік міська влада все ж звернула увагу на проблеми мікрорайону. Капітально відремонтували невеликий шмат дороги на вул. Леонтовича. З бюджету міста витрачено шалені кошти (згідно з інформацією міської ради, лише вартість 1 тонни асфальту коштує плат-никам податків 945 гривень), а результат практично нульовий, тому що як може на щойно збудованому дорожньому полотні стояти вода?

Не треба бутиекспертом у цій галузі, щоб передбачити швидке руйнування дороги. І знову все спишуть на особливості клімату (багато циклів замороження і розмороження), а насправді все криється у звичайній непрофесійності. Хотілося б нагадати, що, згідно з договором, кожна організація, яка виконує роботи на вулицях Коломиї, надає гарантійний термін на виконання робіт. Він складає три роки. Якщо протягом цього часу у виконаній роботі виявлять дефекти, то підрядник зобов’язаний за власний рахунок усунути всі виявлені недоліки. Керуючись цим положенням, люди спокійно можуть вимагати реконструкції аж до тих пір, поки виконавці не навчаться робити добре.

Влада міста обіцяла, що цього року продовжить покращувати благоустрій мікрорайону, але у відповіді на інформаційний запит йдеться, що "коштів у міському бюджеті на проведення ремонту дорожнього покриття вулиць Пушкіна, Моцарта на 2013 рік не передбачено". Надія помирає останньою. Чиновники сподіваються, що за рахунок коштів бюджету розвитку по місту Коломиї у 2013 році заплановані роботи по "Капітальному ремонту вул. Леонтовича з під’їзними шляхами до житлових будинків та встановлення тротуарів" на суму 400 тис гривень все ж будуть проведені. Мабуть, кожен усвідомлює, що згадана сума - це лише крапля у морі.

Стиснувши зуби, мешканці мікрорайону Леонтовича будуть і надалі місити болото у дощову погоду та дихати пилюкою, коли все висихає. Ситуація там не зміниться, поки люди не усвідомлять, що варті кращого життя, поки маса невдоволених не сягне критичної позначки і всі, від старого до малого, не прийдуть під стіни ратуші з вимогою реальних дій, поки чиновники не відвідають згадані вулиці Моцарта, Леонтовича та Пушкіна не на своїх дорогих авто, а пішки.

Погані дороги - це наслідок пострадянського мислення. Більшість вважає, що їхня власність закінчується за порогом власної квартири, якщо будинок знаходиться на балансі комунального підприємства, або ж за хвірткою подвір’я. З моментом коли кожен мешканець вулиці, мікрорайону і міста загалом усвідомить, що все довкола належить йому, і буде порядок.

Автор: Оксана РИЖУК, тижневик "Коломийські ВІСТИ"