друкувати


На Коломийщині відроджують первісні діброви

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-24 12:00:56

Три з половиною гектари саджанців дуба посадили днями біля с. Лісної Слобідки на Коломийщині працівники Коломийського спеціалізованого агролісгоспу. Власне, в господарстві насаджують ліс повним ходом, оскільки через затяжну зиму таку роботу доводиться виконувати в стислі терміни. Та садять зазвичай хвойні дерева.

Проте акція, що відбулася поблизу названого села за участю журналістів області, мала не лише виробничу значущість, а й суспільну. В цій місцині діброви шуміли споконвіку. Отож крім ррунтів, тут сприятлива й енергетика для зростання дубів. Тим-то, як мовиться, сам Бог велів відновити на цих землях поруйнований вітрами змін колишній природний баланс, який формувався тисячоліттями. Зрештою, деревина з дуба - одна з найцінніших у промисловому використанні й такою ж вартісною зоставатиметься.

Всього в Коломийському агролісгоспі заплановано цього року посадити на сприятливих для вирощування дубів територіях 150 тисяч саджанців, які виростили самі ж місцеві лісники в лісових розсадниках. А це понад 25 гектарів нового лісу. Проте дібровами, які повиростають із цих трирічних саджанців заввишки до 50 сантиметрів, милуватимуться вже наші нащадки. Адже дуб має рости не менше 100-120 років, аби, як мовиться, досягти свого зросту і сили й аби сировину з нього могли використовувати в промисловості. Тобто робота з плекання таких деревостанів із садінням саджанців лише починається. За словами директора Коломийського спеціалізованого агролісового господарства Романа Павлюка, щоб отримати з цих дубків у майбутньому могутні високопродуктивні насадження, потрібно відповідно доглядати їх протягом усього технологічного періоду вирощування таких дерев.

Узагалі в Коломийському агролісгоспі навіть попри те, що тут щороку засаджують по 25-30 гектарів зрубів, створюючи високопродуктивні молоді ліси, заміни потребує майже третина лісових площ.

- Нарощення нових насаджень - одне з головних завдань як цього підприємства, так і інших агролісових господарств прикарпатського краю, - наголосив у коментарі для ЗМі генеральний директор обласного КП "Івано-Франківськоблагроліс" ігор ШУМЕГА. - Не таємниця ж, що аби мудро й успішно господарювати, садити дерев треба більше, ніж їх вирубувати. Адже тільки так ліс матиме перспективу й ми зможемо зберегти його для нащадків. Тому й передбачено на 2013-й посадити на територіях наших лісгоспів нові дерева на 151 гектарі...

Правда, з настанням тепла у лісників додається й інших турбот. Деревостани треба вберегти від вогню - і не лише молоді насадження, а й старіші площі. Тож нині ще одне головне їхнє завдання - гарантування протипожежної безпеки для лісів. Як стверджує і. Шумега, щороку лісові пожежі завдають агролісгоспам, громадським лісам величезної шкоди. Для того, щоб запобігти ймовірно ще більшим втратам, у періоди сухої теплої погоди лісники, по суті, працюють в екстремальних умовах. Вони роблять усе можливе, щоб не допустити виникнення таких стихійних лих. Але...

- Користуючись нагодою, від імені працівників агролісового господарства регіону прошу краян суворо дотримуватися правил протипожежної безпеки в лісі, особливо під час так званих пікніків та інших форм відпочинку на природі. Невдовзі Великдень, тож, гадаю, таке застереження - на часі. Не хочеться, щоби святкування біля вогнища в лісі спричинювало ті чи інші втрати лісового фонду. А ще в нас полюбляють спалювати суху траву. Й дуже часто це роблять неконтрольовано, внаслідок чого в полум’ї такої неуважності й байдужості до царства флори гинуть і столітні деревостани, й молоді насадження. Зі свого боку ми вживаємо відповідних заходів. Зокрема незабаром спільно з бійцями МНС в області проведемо масштабні навчання для керівників і провідних фахівців агролісгоспів з профілактики та гасіння пожеж у лісі. Але й закликаю жителів краю з розумінням підходити до екологічних проблем регіону, - підкреслив керівник КП "Івано-Франківськоблагроліс".

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА