друкувати


Укрзалізниці не вистачає коштів для перевезення пільговиків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-22 05:15:15

Частина областей України вже у першому кварталі 2013 року повністю вичерпали річний ліміт закладених у місцеві бюджети компенсацій на перевезення пільговиків залізничним транспортом.

Так у бюджеті Луганської обл. закладена компенсація 993,2 тис грн на рік, тоді як за три місяці вже надано послуг з перевезення пільговиків на 1,4 млн грн, які вона повинна компенсувати. У бюджеті Вінницької обл. закладена сума 5,7 тис грн на рік для компенсацій Одеській залізниці, а у 1 кварталі отримано послуг на 397,4 тис грн, у бюджеті Тернопільської обл. - 1,9 млн грн на рік, а у 1 кварталі вже отримано послуг на 1,8 млн грн.

У бюджеті м. Києва до сьогодні не передбачена компенсація за пільгові перевезення на 2013 рік, тоді як лише у першому кварталі залізницею вже надано послуг з пільгових на 8,4 млн грн.

Загалом, у першому кварталі 2013 року залізницями України надано послуг з перевезення за пільговими тарифами окремих категорій громадян обл(рай)держадміністраціям на суму 84,3 млн грн, хоча на весь нинішній рік для компенсацій за пільгові перевезення у місцевих бюджетах закладено 150,4 млн грн. компенсацій, тобто вже у другому півріччі виникне дисбаланс між реальними витратами залізничного перевізника з надання пільг і фінансовою спроможністю областей розрахуватися за ці отримані послуги.

Зокрема, у першому кварталі 2013 року залізничній галузі компенсовано від обл(рай)держадміністрацій лише 35,8 млн грн., що становить 42,5% від сум наданих послуг.

У 2012 році області отримали послуг з перевезення пільговиків на 367,7 млн, а компенсували виходячи із закладених у місцевих бюджетах субвенцій, лише 175 млн, тобто диспропорція у 2,1 рази. У 2011 році витратили залізниць на пільгові перевезення у 2,5 рази перевищили отримані від областей компенсації, у 2010 році - у 2,7 рази, у 2009 році - у 2,6 раз.

Укрзалізниця неодноразово наголошувала, що у місцевих бюджетах необхідно закладати реальні суми компенсацій залізницям за послуги з пільгових перевезень, виходячи з реальних показників перевезень. Адже розподілом коштів на компенсацію займається місцева влада, при цьому дисбаланс між іншими видами транспорту та залізницею іноді вражаючий (не на користь залізниці). Коштів, які виділяються місцевими бюджетами на оплату компенсацій за перевезення пільгових категорій громадян, вистачає лише в середньому по Україні на неповні півроку. Така ситуація повторюється із року в рік.

До того ж області виплачують залізницям закладені у бюджетах занижені суми коштів частинами, "розтягнувши" їх на рік, тоді як перевізнику необхідно щодня знаходити фінансові можливості для виконання соціальних зобов’язань, ремонтів рухомого складу і забезпечення прав багатьох категорій громадян на пільговий проїзд.

Несвоєчасні та не в повному обсязі компенсації за послуги залізничного транспорту з перевезення пільгових категорій громадян створюють перешкоду для зменшення витрат залізничної галузі, яка має великий обсяг фінансових зобов’язань як для забезпечення соціальних гарантій працівникам, відрахувань до Державного бюджету та цільових фондів, так і для покращення якості обслуговування пасажирів, у тому числі і оновлення рухомого складу.

Джерело: Укрзалізниця